10 octombrie 2016

Ciocolata (neagra)

Ar trebui sa indragim stiinta moderna, mai ales atunci cand aduce motive excelente pentru ca oamenii sa se delecteze cu delicioasa ciocolata neagra (sau amaruie). Stim acum ca ciocolata, considerate candva un rasfat "pacatos", contine de fapt aceiasi antioxidanti care lupta impotriva bolilor ca si aceia care se gasesc in vinul rosu si in multe fructe si legume, substante asociate cu un risc cardiovascular scazut.

Boabele de cacao din care se obtine ciocolata lichida pura, untul de cacao si pudra de cacao folosite la prepararea produselor din ciocolata sunt pline de flavonoide. Acesti antioxidanti puternici neutralizeaza radicalii liberi ce afecteaza celulele si cauzeaza o sumedenie de boli. Ciocolata neagra contine mult mai multe particule de cacao bogate in flavonoide decat varietatea cu lapte – astfel, daca vreti sa mancati ciocolata pentru sanatate, uitati de varietatile dulci si alegeti o ciocolata care include cel putin 60% cacao. Cu cat concentratia de cacao este mai mare, cu atat ciocolata are in compozitie mai multe substante benefice. Flavonoidele cresc nivelul de oxid de azot din organism, un gaz care produce relaxarea si dilatarea vaselor de sange, ceea ce ajuta circulatia sangvina si asigura o tensiune arteriala sanatoasa.

In ciocolata sunt incluse trei tipuri de grasimi, in cantitati aproximativ egale. Unul este acidul oleic, o grasime benefica pentru inima, care se gaseste si in uleiul de masline. Celelalte sunt acidul palmitic si acidul stearic, doua tipuri de grasimi saturate. Spre deosebire de grasimile saturate care duc la cresterea colesterolului nesanatos, acidul stearic pare sa fie neutru in acest sens. Pe de alta parte, acidul palmitic mareste intr-adevar nivelul colesterolului, insa el reprezinta doar o treime din grasimile ciocolatei.

Ciocolata este un dar care se ofera intru sarbatorirea iubirii dar este si un legendar consolator pentru esecurile romantice. Se stie ca in special femeile isi alina starile depresive cu ciocolata.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu