7 iulie 2016

Analiza ceaiurilor

Aflat pe locul doi, dupa apa, in lista celor mai frecvent consumate bauturi de pe planeta, ceaiul contine cu siguranta substante benefice pentru sanatate. Dar ce fel de ceai ar trebui sa bem? Si cum sa ne preparam singuri ceaiurile de fructe si din plante?

Bautul ceaiului isi are originea in China, probabil in jurul anului 2700 i.Cr. E posibil ca la inceput oamenii sa fi baut apa fiarta din motive de igiena, dupa care i-au dat un gust mai placut adaugand frunze de plante. Bautura a fost introdusa in Japonia in secolul al XIII-lea de catre calugarul budist zen Eisai, care a scris ca “Ceaiul are o putere extraordinara de a prelungi viata”.

Verde, negru sau alte tipuri de ceai?

Cea mai mare parte din ceaiul baut in Asia – si 20% din ceaiul baut in Occident – este ceai verde, care este preparat din frunzele plantei Camellia sinensis exclusiv prin uscare. Ceaiul negru este preparat din aceeasi planta, dar supus aburilor, astfel incat sa se usuce lent, ceea ce da curs unei serii de reactii chimice. Acestea determina schimbarea culorii – de pilda, pigmentul verde, clorofila, se descompune si se formeaza compusi maro si rosii, prin oxidarea unor substante numite catechine. Acestea din urma au numeroase beneficii dovedite pentru sanatate; iar ca urmare, ceaiul negru si alte ceaiuri, precum oolong, care sunt supuse mai multor prelucrari, au un continut mult mai mic de catechine si, in consecinta, mai putine beneficii.
Cu toate acestea, ceaiul negru si ceaiul oolong contin o gama larga de compusi benefici, mai ales polifenoli, inclusiv taninuri, si vitamina C. Taninurile confera ceaiului gustul astringent (amar) si un efect mai putin dezirabil: impiedica absorbtia fierului in sistemul digestiv. Prin urmare, veti absorbi mai putin fier din mancare daca beti ceai negru (sau oolong, dar efectul este mai putin pronuntat) chiar inainte de masa, in timpul mesei sau dupa masa decat daca il beti intre mese – lucru demn de retinut daca aveti deficienta de fier.

Ceaiuri din fructe si din plante

Ceaiurile din fructe si din plante sunt preparate din bucatele de fructe si plante uscate, iar uneori din radacinile plantelor. Sunt bogate in antioxidanti, care previn o serie de afectiuni cronice si pot incetini imbatranirea, si in general sunt lipsite de cofeina. De asemenea, majoritatea contin fibre solubile si minerale benefice. Unele ceaiuri de plante, mai ales cel de menta, impiedica absorbtia fierului, desi in mai mica masura decat ceaiul negru.
Substantele benefice din ceaiurile de plante sunt prezente in diverse concentratii, deseori relativ mici – mai ales dupa ce se dilueaza in fluxul sangvin. Prin urmare, daca dorim efecte terapeutice specifice, nu ne putem baza pe ele. De pilda, ceaiul de menta contine ulei esential de menta – iar despre acest ulei se stie ca ucide bacterii si chiar virusuri; dar in concentratia din ceaiul de menta, acest efect va fi foarte limitat.
Ceaiurile de fructe si de plante nu “detoxifiaza” – acest lucru este realizat de ficatul nostru, care functioneaza indiferent cat ceai bem. Insa au gust bun, in general pot fi consumate in cantitati mari si constituie o metoda simpla de a spori aportul de lichide.

Prepararea ceaiurilor acasa

Daca va faceti singuri ceaiurile cu plante din gradina, aveti grija deoarece unele pot fi otravitoare sau pot contine compusi care interactioneaza cu unele medicamente. In general, nu veti avea probleme cu plantele comestibile. Adunati frunzele si florile cat sunt proaspete, de obicei in mijlocul verii, apoi imprastiati-le pe un grilaj, lasandu-le cateva zile la uscat. Cand sunt aproape uscate, puneti-le intr-o fata de perna (sau sacosa din material textil), fara sa le ingresuiti, si atarnati-le pana la uscarea completa. Ceaiurile preparate din plantele culese astfel pot fi mai tari decat cele preparate din comert; pentru inceput, luati-o usor si experimentati cu diverse varietati si concentratii. Frunzele de capsuni si de zmeur sunt alegeri bune, macesele sunt o sursa excelenta de vitamina C, iar menta da un gust placut. Mai puteti adauga coaja uscata de lamaie sau portocala, daca doriti un ceai cu aroma de fructe.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu