27 aprilie 2016

Glutenul si bebelusii

Glutenul este o proteina care se gaseste in grau si este responsabil pentru elasticitatea aluatului de paine atunci cand este framantat. Proteine similare glutenului sunt regasite si in orz, secara si ovaz. Produse precum cerealele si biscuitii contin gluten.

Oferindu-i bebelusului tau gluten inainte de varsta de sase luni sporeste sansele aparitiei bolilor celiace. Aceasta tulburare apare atunci cand sistemul imunitar al nou-nascutului confunda glutenul cu ceva care produce o stare de rau, cum ar fi un virus. Sistemul imunitar "ataca" glutenul si acest proces duce la inflamarea cavitatii abdominale.

Numarul copiilor cu probleme celiace a scazut simtitor de cand guvernul i-a obligat pe producatori sa puna pe alimente semnul fara sau cu gluten si medicii pediatrii au inceput campania de informare a parintilor precum ca nu ar trebui introdus in alimentatia copiilor mai mici de sase luni.

Daca puiul tau totusi dezvolta o afectiune de acest tip vei observa unul din simptomele de mai jos, intre varsta de 9 luni si 18 luni:

- agitatie si iritabilitate fara un motiv anume;
- diaree;
- scadere in greutate;
- apetit scazut;
- o burtica balonata.

In lumea contemporana, cu atatea modalitati de informare, bolile celiace sunt foarte rar intalnite. Studiile arata ca ele afecteaza doar 1% din populatie. Daca insa copilul tau este diagnosticat cu aceasta afectiune el va trebui sa manance produse care nu contin gluten intreaga viata. Insa, nu te panica, desi este mai bine sa previi decat sa tratezi, ii poti oferi chiar si asa o multitudine de mancaruri gustoase si nutritive.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu