10 martie 2016

Tehnici pentru pastrarea echilibrului interior

Emisfera stanga a creierului este partea logica, rationala, a gandirii – ea controleaza cuvintele, comunicarea verbala, logica, detaliile si gandirea analitica. Emisfera dreapta este considerata partea creativa a creierului, care ne permite sa vedem imaginea de ansamblu si sa constientizam spatiul. Ea se activeaza atunci cand ascultam muzica sau cand privim tablouri ori obiecte placute din punct de vedere estetic, precum si atunci cand desenam, pictam, sculptam sau efectuam o alta activitate creativa. Deoarece o buna parte din activitatea zilnica este centrata pe gandire intelectuala si comunicare, avem tendinta sa folosim excesiv emisfera stanga, mai ales atunci cand suntem stresati. Daca sunteti foarte preocupat de o problema, apucati-va de o activitate care va solicita emisfera dreapta a creierului. Acest lucru favorizeaza gasirea unor solutii. Nu va neglijati partea creativa.

Pentru a echilibra emisferele stanga si dreapta, incercati urmatoarele:

• Ascultati cat mai des muzica. Atunci cand efectuati treburi repetitive sau plictisitoare, puneti o muzica de fundal energizanta.

• Practicati vizualizarea pozitiva: ori de cate ori va simtiti nelinistit sau inainte de o intalnire dificila, de un interviu sau de un examen, ganditi-va la o imagine care va inspira (o plaja, o floare etc.). Aceasta imagine va ajuta sa va calmati si sa va reamintiti de frumusetea si partea pozitiva a vietii.

• Dansati si cantati cat mai des – chiar daca nu va pricepeti. Cantati si dansati dupa muzica preferata, singur sau cu un prieten. Veti descoperi noi profunzimi ale propriei dvs. fiinte.

• Amintiti-va un eveniment fericit (o nunta, o aniversare deosebita sau o calatorie catre destinatia preferata). Acest lucru va confirma aspectele pozitive ale vietii.

• Tineti langa telefon niste foi de hartie si creioane colorate, ca sa desenati in timpul conversatiei – mai ales daca aceasta este stresanta. Desenati si cu alte ocazii – asa cum faceati in copilarie – pentru un plus de inspiratie.

• Apucati-va de o activitate artistica sau creativa – de pilda, ceva care va facea placere cand erati copii, dar de care nu v-ati mai ocupat.
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu