4 martie 2016

Cum il vindeci pe cel mic de teama de animale

Animalutele si copiii sunt, in cele mai multe cazuri, prieteni de nadejde si parteneri de joaca. Dar exista si copii care se tem atat de tare de animale, incat incep sa planga si sa tremure, chiar si atunci cand acestea sunt la distanta. Teama de catei sau pisici nu este ceva neobisnuit si de regula se intampla atunci cand copiii nu au intrat de multe ori in contact cu patrupedele.

De ce ar trebui aceasta teama videcata? Pentru ca, pe de-o parte cel mic ar putea descoperi o relatie minunata de prietenie, dar si pentru a nu trai un calvar de cate ori vede un caine sau o pisica pe strada sau in parc, mai ales atunci cand nu este insotit de un adult pe care sa se bazeze.

Iata cateva trucuri pe care ai putea sa le incerci pentru a-l scapa pe copil de teama de animale:

Pune-te in locul lui. Copilul se teme de animale pentru ca nu le intelege si cu cat talia respectivului patruped pe care il intalneste este mai mare, cu atat ii va fi mai frica. Asadar, cand raportul de forte nu il avantajeaza pe copil, asteapta-te ca el sa reactioneze din instinct.

Relaxarea este importanta. Incearca sa faci abstractie de reactiile copilului tau si sa te comporti cat mai natural si mai relaxat atunci cand va intersectati cu un catel sau o pisica.

Arata-i empatie. Chiar daca iti doresti sa il imprietenesti pe copil cu animalele, este important sa ii arati ca il intelegi, dar nu ii spune ca il intelegi ca e speriat, ci doar ca intelegi cum se simte. Altfel, va face din nou o asociere involuntara intre sperietura si animal.

Foloseste un limbaj admirativ. Cand va plimbati prin parc si vedeti un catel, nu ezita sa i-l arati si celui mic si sa il descrii cat mai frumos, admirativ. "Uite ce catelus simpatic!", "Ai mai vazut o pisicuta atat de pufoasa?". Copilul va retine aceste apelative si le va asocia apoi, de fiecare data, cu animalutele pe care le intalneste.

Da-i timp. Intr-o zi cel mic s-ar putea sa te surprinda cand iti va spune ca isi doreste un catel sau o pisica. Pe masura ce creste, evident ca teama se diminueaza, iar acest lucru se intampla si datorita faptului ca va creste si nu se mai simte in "inferioritate" fata de un animalut.

Ia un catel sau o pisica. Poate ti se pare o nebunie, dar aceasta ar putea fi solutia cea mai potrivita pentru a vindeca definitiv teama copilului de animalute. Atunci cand il cunoaste de cand este foarte mic, incepe sa il hraneasca, il plimba, este mai mult ca sigur ca ai in fata cei mai buni doi prieteni pe care i-ai vazut vreodata.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu