1 februarie 2016

Ghidul parintelui. Tot ce trebuie sa stii despre siguranta copilului tau online

Internetul este o inventie revolutionara si poate fi un instrument foarte util, insa aceste beneficii aduc si mari riscuri, in special in ceea ce ii priveste pe copii si adolescenti. Afla sfaturi practice de la parinti, pentru parinti, despre cum sa-i asiguri copilului tau siguranta pe internet si in social media.

Smartphone-urile si device-urile mobile sunt un real pericol pentru cei mici. Academia de Pediatrie a descoperit ca 75% dintre copiii intre 12 si 17 ani au acum un smartphone pe care il folosesc zilnic, iar cu 10 ani in urma, in 2004, procentajul era doar 45%.

Retelele de Social Media sunt cea mai mare teama a parintilor. Statisticile ne arata ca 1 din 5 copii isi verifica conturile de social media de 10 ori pe zi.
Mai mult decat atat, peste 20.000 de copii cu varste mai mici de 13 ani incearca zilnic sa-si creeze un cont pe Facebook, unde se inregistreaza cu o varsta falsa, mai mare. Amintiti-va numai de cazul "Ziua Izabelei" si cum au degenerat lucrurile.

Conform Netnanny.com, 82% din copii sunt expusi la continut necorespunzator in mediul online pana la varsta de 11 ani. Acesta poate fi continut adult sau continut violent si poate sa apara de oriunde, de la "inocentele" desene animate de pe Youtube, la tutorialele pentru jocurile video.

Incidentele online sunt de cele mai multe ori accidente. 70% dintre copii au dat din greseala de continut adult dintr-o cautare inocenta pe Google, cu scopul de a-si face temele.

Pericole - care sunt ele de fapt?

Acestea sunt doar cateva din riscurile la care se expun copiii atunci cand stau pe internet:

1. Pot fi urmariti de persoane necunoscute, cu intentii ascunse.
2. Pot fi umiliti online, fenomen care se numeste "cyber bullying".
3. Furtul de identitate.
4. Distrugerea reputatiei se poate face extrem de usor online si pe langa asta, materialele existente vor fi aproape imposibil de distrus.
5. Accesarea zonelor obscure ale Internetului, cum sunt pietele ilegale.

Din nefericire, de multe ori parintii sunt aceia care ii pun pe cei mici in pericol. Acest fenomen este foarte des intalnit in cazul parintilor foarte tineri, care posteaza poze cu bebelusii lor nou-nascuti, fara sa se gandeasca la consecinte.

Cum ii poti proteja pe copii de pericole?

Iata cateva din lucrurile pe care poti sa le faci pentru a-i asigura protectia copilului tau atunci cand navigheaza pe internet:

1. Familiarizeaza-te cu tehnologia si ce tool-uri iti pot fi utile;
2. Nu il lasa sa isi faca un cont de Facebook pana ce nu are minim 13 ani;
3. Monitorizeaza si controleaza constant activitatea online a copilului tau;
4. Evita aplicatiile care nu mentin un istoric al conversatiilor;
5. Educa-l despre folosirea responsabila a internetului;
6. Arata-i ca poate sa aiba incredere in tine.

Controlul parental este un lucru cu care nu sunt de acord toti parintii, dar este un rau necesar. Daca incidentele din online sunt prevenite din timp, vei evita catastrofe care i-ar putea marca viata copilului tau.

Afla mai multe informatii despre pericole, cum sa iti protejezi copilul online, cu exemple si testimoniale de la parinti bloggeri si specialisti in parenting, citind ghidul complet AICI.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu