2 noiembrie 2015

Beneficiile usturoiului pentru sanatate

Pretuit de egiptenii antici pentru proprietatile sale de crestere a puterii, usturoiul e folosit de atunci incoace pentru a trata foarte multe boli. Cercetarile moderne se concentreaza pe exploatarea potentialului sau de a reduce riscul de afectiuni cardiace si cancer.

Timp de mii de ani, usturoiul a fost apreciat pentru potentialul sau terapeutic. Constructorii piramidelor egiptene il luau pentru forta si rezistenta. In secolul al XIX-lea, Louis Pasteur i-a investigat proprietatile antibacteriene, iar medicii l-au folosit in cele doua conflagratii mondiale pentru a trata ranile de razboi. Usturoiul este inrudit cu ceapa, salota si alte plante din genul Allium. Intreaga planta este odorifica, dar aroma cea mai puternica este concentrata in bulb, sediul puterilor tamaduitoare si al mirosului specific al usturoiului.

Majoritatea beneficiilor pe care le aduce usturoiul sanatatii deriva din compusii sai cu sulf, peste o suta la numar. Cand bulbul este zdrobit sau mestecat, aliina, unul dintre acesti compusi, devine alicina, responsabilul chimic pentru mirosul usturoiului si pentru efectele sale asupra sanatatii. La randul sau, o parte din alicina este descompusa rapid in alti compusi de sulf, cum ar fi ajoena, care pot avea si ei proprietati medicinale. Gatind usturoiul se impiedica formarea de alicina si se elimina unele dintre celelalte substante chimice terapeutice.

Folosirea pe scara larga a usturoiului in bucataria mediteraneeana poate explica partial de ce tari precum Italia si Spania au o incidenta atat de scazuta a ingrosarii peretilor arterelor (ateroscleroza). Diferite studii arata ca usturoiul poate preveni bolile cardiace in diferite feluri. De exemplu, usturoiul face ca trombocitele (celulele implicate in coagularea sangelui) sa fie mai putin cleioase, nelipindu-se de peretii arterelor, reducand astfel riscul de infarct miocardic. Exista dovezi ca planta dizolva proteinele care formeaza cheaguri ce pot determina dezvoltarea placilor. Usturoiul scade usor tensiunea arteriala, in principal prin capacitatea sa de a dilata vasele de sange si de a ajuta sangele sa circule mai liber.

Usturoiul ar putea avea calitati anticancerigene. S-a constatat ca este in mod special eficient in prevenirea cancerului digestiv si poate chiar a celui de san si de prostata, dar nu este clar cum produce usturoiul aceste beneficii. Pot fi implicate mai multe mecanisme – de exemplu, planta actioneaza pentru a creste nivelul enzimelor care pot detoxifica factorii de declansare a cancerului. De asemenea, usturoiul blocheaza nitritii asociati cu cancerul de stomac si stimuleaza sistemul imunitar. Si proprietatile sale antioxidante sunt importante.
Usturoiul este adesea eficient impotriva unor microorganisme infectioase – virusuri, bacterii si ciuperci – pentru ca alicina poate bloca enzimele care dau microorganismelor capacitatea de a invada si deteriora tesuturile.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu