13 octombrie 2015

Cum sa ai un copil sanatos

Pentru ca un copil sa se bucure de o copilarie sanatoasa si fericita, are nevoie de o alimentatie echilibrata si de mult somn, de activitate fizica si de multa dragoste. Insa bolile sunt o parte fireasca din viata oricarui copil. Unele dintre ele apar brusc si se vindeca de la sine, dar e important sa observati semnele afectiunilor mai severe. Uneori, copilul poate fi afectat de o problema de sanatate fizica sau mentala de lunga durata, cum ar fi astmul sau tulburarea deficitului de atentie. Iata cateva lucruri esentiale, pentru sanatatea copilului tau, de care ar trebui sa tii cont:

• Mergeti regulat la control medical. Aceste controale sunt programate in primii ani de viata. Ele ofera ocazia medicilor sa detecteze din timp eventualele probleme de sanatate sau legate de dezvoltarea copilului si sa ia masurile necesare.

• Stabiliti bazele unei alimentatii sanatoase. Oferiti-i copilului in crestere multe fructe si legume proaspete, precum si suficiente proteine. Alegeti carbohidrati nerafinati (paine integrala, paste si orez brun) si "grasimi bune" in loc de alternativele lor mai putin sanatoase.

• Incurajati formarea unor tipare bune de somn. Nou-nascutii au nevoie de pana la 18 ore de somn pe zi, iar copiii mici de 10-12 ore, inclusiv somnul de dupa-amiaza.

• Stimulati copilul sa faca miscare. Copiii mai mari au nevoie de cel putin o ora de activitate fizica pe zi – pe cat posibil in aer liber. Acest lucru este esential pentru a le asigura mai tarziu o greutate normala si o inima sanatoasa. Limitati timpul petrecut la calculator sau televizor.

• Evitati arsurile solare, nu soarele. Nu va lasati copilul afara pe timpul verii mai mult de zece minute fara protectie solara. Aceasta expunere scurta va stimula productia de vitamina D, care protejeaza impotriva unor forme de cancer si intareste oasele. Apoi folositi o lotiune cu factor de protectie solara de cel putin 15, cu spectru larg  – UVA si UVB. Reaplicati protectia solara la fiecare doua ore.

• Supravegheati greutatea copilului. Incidenta obezitatii in copilarie este in crestere si atrage dupa sine un risc ridicat de diabet, afectiuni cardiace, cancer, artrita si multe alte afectiuni. Majoritatea copiilor isi pot mentine o greutate sanatoasa daca li se asigura un echilibru potrivit intre aportul de hrana si activitatea fizica.

• Calmati congestia nazala. Copiii mici sunt afectati foarte des de raceala si tuse – iar de obicei se vindeca de la sine. Daca bebelusul sau copilul respira greu noaptea ori cand il alaptati, din cauza mucusului, incercati sa-i turnati o solutie salina (1-2 picaturi) in fiecare nara inainte sa-l hraniti sau inainte de culcare, pentru a-i destupa narile. Pentru a ajuta un copil mai mare sa tuseasca si sa elimine flegma, asezati-l pe genunchii dvs., usor aplecat in fata, si bateti-l usor pe spate.

• Reduceti febra. Pentru un copil, temperatura normala este cuprinsa intre 36,5 si 37,5°C. O temperatura mai mare este considerata febra si de obicei reprezinta un semn de infectie. Febra mare poate cauza convulsii la unii copii.

• Incurajati copilul sa bea suficiente lichide pentru a reduce riscul deshidratarii, care poate surveni din cauza transpiratiei.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu