20 octombrie 2015

Cum ne protejam de microbi

Stafilococii se numara printre cele mai raspandite bacterii de pe glob. Infectiile pe care le cauzeaza nu sunt neaparat severe – deseori provoaca doar probleme cutanate minore. Insa stafilococul auriu rezistent la meticilina, o tulpina larg raspandita, poate cauza deces deoarece este rezistent chiar si la cele mai puternice antibiotice.

Ce e de facut?
Spalati-va pe maini. Spalarea mainilor cu apa fierbinte si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, este cea mai buna metoda de a preveni infectiile cu
stafilococ auriu. Daca a izbucnit o epidemie la scoala sau la locul de munca, incercati un dezinfectant cu clorhexidina, care elimina eficient bacteriile de pe piele.

Faceti dus. Este deosebit de important dupa ce faceti miscare.

Bandajati zgarieturile si taieturile. Trebuie sa ramana acoperite pana la vindecare, pentru a fi ferite de stafilococi.

Feriti-va de ranile celorlalti. Evitati contactul cu ranile sau bandajele altora.

Fiti egoist. Nu folositi in comun prosoape, lame de ras, produse de machiaj, piepteni sau perii. Chiar si telefoanele mobile sau hainele murdare pot fi purtatoare de stafilococi.

Creati o bariera. Folositi un prosop sau hainele ca bariera intre pielea dvs. si echipamentele de la sala de fitness. Eventual, stergeti echipamentele cu un servetel sau o solutie antibacteriana inainte de a le folosi.

Stati la distanta. Sigur ca va iubiti colegii de echipa, dar evitati formele de contact direct precum imbratisarile, palmele peste spate etc., care pot duce la raspandirea bacteriilor.

Folositi apa fierbinte.
Pentru a elimina bacteriile, spalati cu apa fierbinte hainele si prosoapele cu care ati fost la sala.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu