12 octombrie 2015

Cand trebuie sa ceri ajutorul medicului

Pentru sanatatea dvs. si a familiei dvs. este crucial sa stiti cand ar trebui cautat ajutorul unui expert – chiar de la debut sau daca remediile casnice nu au dat rezultate. In general, este intelept sa cerem sfatul medicului daca simptomele nu s-au ameliorat dupa o perioada de tratament la domiciliu, daca simptomele se agraveaza semnificativ sau daca apar simptome noi. Aveti incredere in instinctele dvs. si, daca sunteti ingrijorati, cereti intotdeauna sfatul medicului.

Boli care se trateaza la domiciliu: muscaturi si intepaturi de insecte; constipatie; eruptii cutanate de cauza alergica sau iritativa; tuse; diaree; indigestie; febra; rinita alergica; dureri de cap; arsuri la stomac; rani minore; ulcere bucale; simptome nazale (nas infundat sau care curge); dureri in gat; arsuri solare; infectii respiratorii superioare (raceala si gripa); varsaturi etc.

Urgentele care necesita evaluare si tratament medical imediat includ: probleme respiratorii sau senzatia de lipsa de aer care afecteaza vorbirea; stare confuzionala brusc instalata, somnolenta nejustificata sau dificultatea de a trezi pe cineva din somn; incapacitatea de a inghiti, durere in piept, mai ales daca iradiaza in gat, mandibula sau brate ori daca este insotita de transpiratii; probleme respiratorii, ameteli sau varsaturi; paralizie sau slabiciune, mai ales pe o jumatate a corpului sau a fetei; o criza de astm care dureaza mai mult de 10 minute in ciuda administrarii medicamentelor obisnuite; durere la nivelul gambei insotita de durere in piept, probleme respiratorii sau tuse cu sange; o durere de cap brusca si foarte severa; pierdere brusca a vederii sau tulburari ale vazului brusc instalate.
In oricare dintre aceste situatii sunati la 112 sau apelati la alte metode pentru ca persoana respectiva sa ajunga la Camera de Garda cat mai rapid cu putinta.

Aveti nevoie de sfatul unui medic in cel mult o zi pentru: durere care se agraveaza; febra mare; varsaturi timp de peste 24 de ore; sangerari inexplicabile din orice orificiu al corpului sau prezenta sangelui in urina, materii fecale, sputa ori varsatura; infectie a pielii sau rana care devine fierbinte, rosie si pulseaza, provoaca dureri sau colecteaza puroi; incapacitatea de a urina; constipatie severa sau brusca, mai ales daca aveti peste 50 de ani sau daca exista sange in materiile fecale ori dureri abdominale; scadere in greutate semnificativa si inexplicabila intr-o perioada de cel putin 2 luni; raguseala care dureaza mai mult de doua saptamani; dureri in gat insotite de febra, umflarea ganglionilor limfatici de la nivelul gatului si dureri la inghitire.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu