15 octombrie 2015

Beneficiile uleiului de masline

Uleiul de masline este bogat in substante fitochimice unice, vitamina E si grasimi mononesaturate, care ajuta la eliminarea colesterolului din artere. Cercetarile mai sugereaza ca poate controla diabetul, artrita reumatoida, atacul cerebral si cancerul de san si de colon.

Uleiul de masline contine:

1. Hidroxitirosol si oleuropeina.
Aceste substante fitochimice antioxidante pot actiona impreuna pentru a ajuta la protejarea impotriva cancerului de san, hipertensiunii, bacteriilor infectioase si bolilor de inima.

2. Grasimi mononesaturate. Cand inlocuiesc grasimile saturate, aceste grasimi cardioprotectoare ajuta la scaderea colesterolului total si LDL ("rau") si pot mari nivelul de colesterol HDL ("bun"). O dieta care isi obtine majoritatea caloriilor din grasimi mononesaturate poate reduce riscul de boli cronice, incluzand artrita, anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare. Cu 73% grasimi mononesaturate, uleiul de masline are procentul cel mai mare printre uleiurile de gatit obisnuite. Prin contrast, uleiul de nuca de cocos are 6% si uleiul de porumb sau de soia, 24%.

3. Lignani. Existenti in uleiul de masline extravirgin, acesti antioxidanti puternici pot proteja impotriva cancerului de san, de colon si de prostata prin suprimarea modificarilor canceroase incipiente in celule.

4. Vitamina E. Uleiul de masline este una dintre cele mai bune surse dietetice din aceasta vitamina gasita rar in alimente, care apara impotriva radicalilor liberi distrugatori. (O lingura de ulei de masline furnizeaza 8% din valoarea zilnica necesara de vitamina E.)

Pentru a mentine aroma si compusii care combat bolile, pastrati uleiul de masline intr-un recipient etans in frigider sau in alt loc rece, intunecos, si utilizati-l cat mai curand posibil. Uleiul din frigider se va solidifica, asa ca va trebui sa-l lasati sa ajunga la temperatura camerei inainte de a-l folosi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu