8 octombrie 2015

Apa inseamna sanatate

Multi oameni nu beau suficienta apa. In general se recomanda sa bem opt pahare de apa pe zi, sau cel putin 1,5 litri, dar cantitatea poate fi marita in perioadele caniculare sau in cazul persoanelor deosebit de active. Beti un pahar de apa dimineata, dupa trezire, si tineti o sticla cu apa in dormitor ca sa beti daca va treziti in cursul noptii.

Medicii afirma ca un consum suficient de apa previne aparitia pietrelor la rinichi. Daca nu beti destula apa, reziduurile din organism se concentreaza, formand cristale care se aglomereaza si dau nastere pietrelor. O metoda de a afla daca beti suficienta apa este sa examinati culoarea urinei. Aceasta trebuie sa fie de un galben foarte deschis sau chiar incolora, mai putin dimineata, cand n-ati baut in timpul noptii. Daca urina are o culoare inchisa in alte momente ale zilei, trebuie sa beti mai multa apa.

In miscare

Daca petreceti mult timp in masina, tineti la indemana o sticla cu apa minerala si beti frecvent din ea. In timpul calatoriilor cu avionul, este deosebit de important sa beti multa apa, deoarece presiunea aerului din interior provoaca deshidratare. Diferenta de fus orar va va afecta mai putin daca beti cam o jumatate de litru de apa in decursul unei ore de zbor, in cazul unei calatorii de scurta durata (in cazul zborurilor lungi, estimati cantitatea de apa necesara, deoarece o jumatate de litru pe ora poate fi prea mult). Nu consumati alcool sau cafea in timpul zborului, deoarece acestea deshidrateaza corpul, exacerband deshidratarea cauzata de cabina presurizata.

Mai multa energie

Consumul de apa din belsug inlatura oboseala si subtiaza sangele – lucru deosebit de benefic in cazul reactiei la stres, care produce factori ce ingroasa sangele. Cand nu beti suficienta apa, celulele organismului se deshidrateaza si absorb apa din locul cel mai convenabil – fluxul sanguin. Efortul suplimentar necesar pentru pomparea sangelui reduce nivelul de energie, ceea ce provoaca oboseala, putand cauza totodata hipertensiune arteriala si puls rapid. De asemenea, consumul suficient de apa protejeaza pielea si previne ridurile.

Deshidratarea cauzata de alcool

Alcoolul este o cauza majora a deshidratarii. Atunci cand e consumat in cantitati mari, mahmureala de a doua zi este consecinta deshidratarii severe a celulelor creierului. Cel mai bun remediu este apa; prin urmare, daca ati baut prea mult, aveti grija sa beti cel putin doua sau trei pahare de apa inainte de culcare si o jumatate de litru de apa la trezire. Si mai bine ar fi sa beti multa apa alaturi de alcool.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu