18 septembrie 2015

Socul este un bun detoxifiant

Originar din Europa si America de Nord, arborele de soc cu frunze cazatoare poate atinge inaltimi de 10 metri. Manunchiurile mari si plate de flori crem apar in mai, degajand un parfum dulce si patrunzator. Ele sunt urmate de fructe mici, negre, pline cu un suc violaceu.

Florile de soc contin tanini, potasiu, mucilagiu, fenoli si flavonoide. Scoarta contine sambucina, o substanta asemanatoare cu alcaloizii. Fructele, utilizate adesea pentru sirop, gem sau vin, sunt bogate in antocianine, acid folic si vitaminele A si C. Ele mai contin flavonoide si glucozide cianidinice, care sunt otravitoare in doze mari.

Utilizari medicinale

Florile si fructele de soc au calitati expectorante si favorizeaza transpiratia, ajutand astfel la scaderea febrei si la eliminarea toxinelor din organism. Datorita acestor efecte combinate, socul este util in  tratarea racelilor si gripei.
Socul are, de asemenea, actiune antivirala impotriva virusului herpes simplex de tip I (cauzator de abcese) si a virusurilor influenza, tipurile A si B.
Daca este administrat in doze suficiente in timpul infectiei, socul poate scadea mult timpul de recuperare dupa gripa.
Un decoct din flori de soc constituie o apa de gura sau o gargara pentru combaterea inflamatiiilor gingivale si ale gatului.
Se pare ca radacina este insecticida – bursucii se maseaza puternic pe blana cu ea pentru a scapa de paduchi. Decoctul, folosit topic, ar putea fi eficient impotriva pediculozei scalpului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu