8 septembrie 2015

Inecul la piscina este silentios. Cum te protejezi pe tine si pe cei apropiati?

Desi vara oficial s-a cam terminat, prietenii de la www.piscineservice.ro ne-au trimis un material interesant cu un ghid informativ care sa va ajute sa fiti in siguranta atunci cand mergeti la piscina. Stiati ca 97% dintre cazurile de inec au loc in piscina rezidentiala personala sau a unui prieten? Stiati ca inecul se afla pe locul doi in topul tragediilor, dupa accidentele de masina, cu peste 175.000 de copii ce mor inecati anual in toata lumea? Stiati ca 100% din accidentele si cazurile de inec de la piscina pot fi prevenite?

Inecul este silentios. Se petrece atat de repede incat nu apuci sa realizezi ce s-a intamplat. In cazul unui inec, 77% dintre victime sunt lasate nesupravegheate pentru mai putin de 5 minute si se ineaca la mai putin de 23 de metri departare de un adult.

Care sunt factorii principali care cresc riscul de inec:
1. Lipsa cunostintelor de inot. Avem impresia ca stim sa inotam, cand de fapt nu stim: multi adulti si copii sustin ca stiu sa inoate atunci cand intra in apa, dar aptitudinile lor au fost dobandite in mod neprofesionist.
Putem reduce riscul inecului la copii cu varste in 1 si 4 ani cu peste 50%, prin cateva lectii oficiale de inot.

2. Lipsa barierelor. Un exemplu de astfel de bariere sunt gardurile inalte pe care le vedem la anumite piscine - acestea ii impiedica pe copii sa ajunga in apa, atunci cand sunt scapati de sub supravegherea parintilor.
Un simplu gard de izolare format din patru laturi reduce riscul de inec cu 83%.

3. Probleme de sanatate existente in care pot aparea convulsii, cum este epilepsia
. Chimicalele din apa, cum ar fi excesul de clor folosit in ideea de a avea o piscina curata, fara virusi ori bacterii, pentru igienizarea apei, poate agrava astmul si cauza o criza de astm. Se poate ajunge la situatii periculoase cum ar fi crizele de astm sau stari de ameteala, care cresc riscul de inec daca suntem in apa.

4. Riscul de electrocutare. Atat apa, cat si clorul sunt excelenti conductori de electricitate, ceea ce face foarte periculoasa utilizarea piscinelor nesigure din punct de vedere electric.
Nu pastra langa piscina aparate de genul gratarelor electrice, echipamentelor pentru gazon sau echipamentelor muzicale care se tin in priza. Asigura-te ca intrerupatoarele din zona piscinei sunt cu impamantare si nu stau in apa in timpul furtunilor cu fulgere.

Piscinele gonflabile - un pericol mai putin cunoscut

Iubite de cei mici, piscinele gonflabile aduc cu ele un set de pericole. Acestea trebuie cumparate doar de la specialisti in instalarea piscinelor, niciodata de la un hypermarket. Daca te gandești sa cumperi o piscina gonflabila, urmeaza acest set de reguli:
•    Este necesar sa verifici constant piscina pentru a sesiza din timp eventualele puncte slabe, intepaturi sau rupturi;
•    Atentie la respectarea greutatii recomandate de catre producator. Aceste piscine sunt expuse mai mereu pericolului de a se prabusi sub greutatea micutilor, daca limita este depasita;
•    Asigura-te ca piscina se afla fixata pe un loc stabil, plat;
•    Scurge si spala piscina in fiecare zi, pentru a evita contaminarea ce poate surveni de pe urma folosirii apei statute, netratate.

Ce ar trebui sa aiba o piscina pentru a fi sigura?

Bariera - daca nu exista gard, atunci o bariera care sa-i impiedice pe micuti sa ajunga la apa este ideala.
Alarma - instalate la porti, garduri, ferestre sau usi, ele sunt importante pentru atentionarea parintilor atunci cand un copil sau un animal de companie ajunge in zona apei.
Capace de siguranta - acestea sunt un fel de bariere manuale sau motorizate, care pot fi instalate pe suprafata apei si care sunt usor de inchis sau deschis. Sunt foarte importante mai ales in cazul copiilor de sub 5 ani, carora le este interzis accesul in apa.

Sfaturi de baza pentru siguranta copiilor la piscina (publica, rezidentiala sau baia de acasa):

•    Intotdeauna, fara exceptie, cand copiii sunt in apa sau in apropierea ei (indiferent de cat de adanca este), este nevoie de supravegherea activa a unui adult. Persoana responsabila cu supravegherea nu are voie sa fie distrasa de alte activitati, ci doar sa-i supravegheze pe cei mici.
•    Invata-ti copilul regulile de baza ale inotului. Mergi la cateva lectii profesioniste cu el, astfel incat sa se simta relaxat si confortabil in apa si sa stie sa faca miscarile necesare in caz de pericol.
•    Invata regulile de baza pentru acordarea primului ajutor.
•    Asigura-te ca cei mici nu stau in preajma canalizarilor sau tevilor deschise de scurgere, pentru a evita alunecarea.
•    Tine aproape un telefon, pentru orice urgenta. Acesta nu trebuie sa-ti distraga atentia de la supravegherea copiilor, ci doar sa fie un instrument util in caz de necesitate.
•    Daca observi lipsa unui copil, cauta-l mai intai in apa.
•    Imparte o lista cu masurile de prim ajutor cu familia, prietenii ori vecinii.
•    Verifica atent materialul din care este facuta marginea bazinului si ia masurile necesare de precautie (papuci antiderapanti, evitarea alergarii, etc.). Ideal ar fi sa mergi numai la piscine sau spa-uri care au o astfel de suprafata antiderapanta.
•    Daca ai piscina acasa, e necesar sa ai garduri de protectie suficient de inalte pentru a face perimetrul apei inaccesibil copiilor.

Cum se acorda primul ajutor in caz de inec

Mai intai se incearca evacuarea apei din plamani. Victima, rasturnata cu fata in jos, este prinsa de salvator pe la spate de abdomen, cu mainile facute chinga, ridicata de la sol si scuturata pentru ca apa sa se scurga in afara.
Daca respira, victima este culcata apoi pe sol, cu abdomenul in jos si cu capul asezat pe o parte. In cazul in care nu respira, persoana respectiva se aseaza in pozitia obisnuita efectuarii manevrelor de resuscitare.

Tragediile unui inec pot fi evitate prin simpla vigilenta si respectarea unor reguli elementare. Nu lasa lucrurile la intamplare! Atentia si cateva masuri de precautie simple iti pot salva viata tie sau celui drag.

Citeste articolul integral AICI.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu