23 septembrie 2015

Cum pastram alimentele in conditii sigure?

Mancarea trebuie sa va mentina sanatosi, nu sa va imbolnaveasca. Daca o preparati atent, veti reduce considerabil riscul de diaree, gastroenterita si alte probleme. Nu va bazati pe simturi, fiindca microbii nu se vad, iar mancarea poate mirosi bine chiar daca e stricata.

Ce e de facut?

Atentie la decongelarea alimentelor. Cel mai bine este sa lasati alimentele la dezghetat in frigider, peste noapte. Dar daca va grabiti, puneti produsul intr-o punga de plastic si cufundati-l in apa rece, schimband apa o data la 30 de minute. O alta metoda este sa folositi cuptorul cu microunde, dar mancarea trebuie gatita imediat ce s-a dezghetat.

Folositi un termometru pentru carne. Carnea de pui trebuie sa ajunga la 75°C, carnea de vita la cel putin 65°C, carnea de porc si carnea tocata la 70°C, iar tocana la 75°C.

Faceti cumparaturile in ordinea corecta. Cumparati intai bunurile neperisabile, apoi legumele si fructele, dupa aceea carnea si, in final, alimentele congelate.

Verificati temperatura din frigider. Cumparati un termometru pentru frigider si verificati daca temperatura este de maximum 4,5°C in frigider, iar cea din congelator de -18°C.

Faceti ordine in camara. Alimentele acide din conserva, precum rosiile, grepfrutul si ananasul, pot fi pastrate maximum 18 luni. Altele se pot pastra intre 2–5 ani, avand grija sa nu fie deformata cutia si eticheta sa fie lizibila.

Spalati, spalati, spalati... Spanacul poate fi contaminat cu E.coli, pepenele galben cu salmonella... chiar nimic nu e sigur pe lumea asta? Din pacate, nu. Spalati fructele si legumele proaspete sub jetul de apa de la robinet, indiferent daca e vorba despre un ciorchine de struguri sau despre o portocala. Inlaturati frunzele exterioare de la varza sau salata verde. Nu lasati legumele sau fructele taiate la temperatura camerei mai mult de o ora.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu