7 august 2015

4 din 10 barbati romani ar alapta, daca ar putea

Asociatia SAMAS, singura retea nationala de educatori perinatali, lanseaza o campanie inedita pro-alaptare - "Taticii fac diferenta!"

- Barbatii romani sunt tot mai implicati in deciziile care tin de alaptarea bebelusului: peste jumatate (54%) asista la alaptare ori de cate ori au o ocazia si peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, arata un studiu online Ivox, realizat la cererea Asociatiei SAMAS, singura retea nationala de educatori perinatali din Romania.
- Cu toate acestea, foarte putini barbati (2 din 10) se informeaza intr-un cadru institutionalizat, la cursuri de pregatire perinatala.
- Asociatia SAMAS lanseaza cu ocazia Saptamanii Internationale a Alaptarii, campania "Taticii fac diferenta!", pentru a semnala ca si barbatii pot sprijini efortul de crestere a ratei de alaptare din Romania, foarte scazute, in comparatie cu media europeana (in Romania, 12% dintre copii sunt hraniti exclusiv la san in primele 6 luni de viata, asa cum recomanda OMS; spre comparatie, urmatoarea cea mai mica rata de alaptare exclusiva din Europa este de 53%, in Irlanda).
- Barbatii joaca un rol important in succesul alaptarii: femeile care au alaturi parteneri informati, care le sustin, alapteaza o perioada mai lunga, spun educatorii perinatali.

Ce stiu barbatii romani despre alaptare?

Daca in trecut, alaptatul era considerat un subiect tabu, care ii privea doar pe mama si bebelus, lucrurile s-au mai schimbat in aceasta privinta. Aproximativ 4 din 10 barbati ar alapta, daca ar putea, arata un sondaj Ivox, la cererea Asociatiei SAMAS. De asemenea, o treime dintre participantii la studiu nu ar refuza, insa sustin ca nu s-au gandit niciodata la asta, pentru ca nu s-au pus in pielea partenerei.

Peste jumatate dintre barbati (54%) chiar au asistat ori de cate ori au avut ocazia la sesiunile de alaptare si s-au simtit foarte bucurosi atunci cand vedeau cum este hranit bebelusul. Totusi, 2 din 10 barbati nu au dorit sa asiste la alaptat, considerand ca este strict problema femeilor.

O veste buna este si faptul ca o mare parte dintre barbati cunosc beneficiile laptelui matern: peste 80% dintre acestia au declarat ca alaptatul sta la baza formarii imunitatii copilului, iar 5 barbati din 10 mai stiu si ca alaptarea scade riscul de cancer mamar la femei si al unor afectiuni ginecologice. O mare parte dintre barbati cunosc inclusiv care este perioada de timp recomandata de medici pentru alaptare: aproape 60% dintre participantii la studiu stiau ca este recomandata alaptarea exclusiva pana la 6 luni, in timp ce un sfert dintre barbati au declarat ca nu stiu cat timp ar trebui sa alapteze femeile.

Cursurile de pregatire pentru viitori tatici, putin accesate

Cu toate ca o treime dintre barbati considera ca subiectul implicarii tatilor in procesul alaptarii este "la moda" si citesc impreuna cu partenera informatii despre schimbarile care au loc in sarcina si practici de ingrijire a copilului in primele luni de viata, foarte putini apeleaza la ajutorul unor specialisti in domeniu, asa cum sunt educatorii perinatali. Doar 26% dintre respondenti au declarat ca s-au informat cu partenerele despre alaptare, inca de dinainte de nastere la un curs de pregatire prenatala, si doar 1 din 10 barbati (11%) a participat la un curs de puericultura, ca sa fie pregatit sa isi ingrijeasca bebelusul in mod corect.

Cu toate acestea, discutiile despre alaptare nu sunt foarte comune in cuplu, aproape jumatate dintre participantii la studiu (45%) au declarat ca nu au discutat niciodata cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumatate dintre femeile care si-au dorit sa alapteze (57%) nu si-au implicat partenerii si nu le-au cerut sfatul in aceasta privinta.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 201 barbati, tati cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani, cu copii cu varste intre 0 si 7 ani, in perioada 23-30 iulie 2015.

De ce renunta romancele la alaptare si cum pot ajuta barbatii

Romania este una din tarile cu cele mai scazute rate ale alaptarii exclusive: 12%, potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului in 2011 (fata de media europeana de 30%, care este mica, la randul ei). Alaptarea nu este deloc usoara, in primele zile si saptamani dupa nastere, femeile se pot confrunta cu o serie de dificultati care le determina sa renunte. Principalul motiv pentru care femeile renunta la alaptare este lipsa de informatii teoretice si practice: nu reusesc sa puna bebelusul la san cat mai repede dupa nastere, cred ca nu au destul lapte pentru bebelus, nu cunosc pozitiile de alaptare care sa le asigure priza corecta la san si nu sunt ajutate sa isi puna bebelusul corect la san.

"In unele  maternitati, femeile au parte de ajutor din partea cadrelor medicale, dar cele mai multe, cand ajung acasa, continua sa aiba nevoie de suport. Atunci, daca nu ai un partener informat si suportiv, care sa te ajute cu informatii si cu sustinere, poti ceda in fata dificultatilor ce pot aparea in timpul alaptarii. Foarte interesant este faptul ca peste 60% dintre solicitarile pe care le primim la Asociatia SAMAS pentru consultanti in lactatie, in primele saptamani dupa nastere, vin de la barbati. Ceea ce inseamna ca taticii chiar pot face diferenta! Lansam, deci, aceasta campanie, pentru ca vrem sa accentuam rolul pe care il au barbatii in succesul procesului de alaptare, rol care a fost subestimat de-a lungul timpului si care poate fi asumat de-acum prin participarea la cursuri prenatale despre alaptare", a declarat Ana Maita, Vicepresedinte Asociatia SAMAS.

Cursuri gratuite de alaptare pentru femeile care vin insotite de parteneri

Tema de anul acesta a Saptamanii Internationale a Alaptarii este una de mare actualitate:  "Breastfeeding and work: Let's make it work" (Alapteaza si munceste - Este posibil!). In acest context, rolul barbatilor devine si mai important, putand fi un ajutor pretios pentru femeile care inca alapteaza, dar doresc sa isi reia viata profesionala.

"Cu exceptia laptelui matern, barbatii le pot oferi nou-nascutilor tot ce le ofera mamele in timpul alaptarii: afectiune, caldura, ingrijire, protectie. Insa chiar si in ceea ce priveste hranirea efectiva a bebelusului, ei pot ajuta mama sa isi reia activitatea profesionala atunci cand ea decide, fara ca asta sa priveze bebelusul de laptele matern. Taticii pot sa isi hraneasca bebelusul cu lapte matern ajutand mama sa colecteze regulat lapte cu ajutorul pompei de san, chiar daca aceasta se intoarce la locul de munca", a adaugat Ana Maita, Vicepresedinte Asociatia SAMAS.

Astfel, in cadrul Campaniei "Taticii fac diferenta!", organizate cu ocazia Saptamanii Internationale a Alaptarii, Asociatia SAMAS ofera cadou Cursul Prenatal despre Alaptare tuturor gravidelor care vin insotite de partener sau de o alta persoana de suport de sex masculin. Inscrierile la aceste cursuri facute cadou de Asociatia SAMAS se vor desfasura pe perioada Saptamanii Internationale a Alaptarii (1-7 August), atat pe plan local, cat si online, prin formularul aflat la acest link: http://bit.ly/1IcALhy

Manifestul taticilor care fac diferenta
Programul SAMAS dedica aceasta saptamana barbatilor ce isi sustin pe deplin partenerele, informandu-se corect alaturi de ele despre alaptare, sprijinindu-le in mod real, de cate ori pot si asumandu-si cu curaj rolul lor in succesul alaptarii.

Asociatia SAMAS considera ca "TATICII FAC DIFERENTA!" si doreste sa arate ca din ce in ce mai multi tati din Romania cred la fel.

Tot in cadrul campaniei"Taticii fac diferenta!", Asociatia SAMAS lanseaza Manifestul taticilor care fac diferenta, o initiativa prin care invita toti tatii din Romania sa isi demonstreze public sustinerea fata de partenere, pentru a schimba in sens pozitiv statisticile despre alaptare.

Semneaza AICI Manifestul Tatilor pentru Alaptare


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu