7 iulie 2015

Adela Serban, unul dintre putinii medici din Romania care identifica sexul bebelusului inca din primul trimestru de sarcina

Adela Serban, fondatoarea clinicii Fetal Care si medic specialist obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in medicina materno-fetala, este unul dintre putinii medici din Romania care poate depista cu acuratete sexul bebelusului inca din a 12-a saptamana de sarcina. Cu stagii de supraspecializare la spitale universitare din Londra si Paris, Adela Serban dispune de expertiza si de tehnologia care ii permite sa afle sexul bebelusului prin mai multe metode.

"Exista mai multe modalitati prin care un medic, in functie de tehnologia si de experienta de care dispune, poate detecta sexul unui fat inca din a 12-a saptamana de sarcina. Subliniez ca aceasta informatie vine doar ca un beneficiu adaugat al serviciilor de evaluare precoce a structurilor fetale sau a cariotipului fetal, care sunt esentiale pentru a ne asigura de sanatatea viitorului bebelus" declara Adela Serban, fondatoarea clinicii Fetal Care.

Ecografia de morfologie fetala

Cunoscuta si sub numele de screening pentru trimestrul I sau ecografia 3D-4D, ecografia de morfologie fetala este una dintre metodele ce permit identificarea timpurie a sexului bebelusului. In functie de experienta sa si de aparatura pe care o foloseste, un medic specializat poate spune genul fatului cu o rata de acuratete de 80-90% inca din a 12-a saptamana a sarcinii. Acest tip de ecografie ar trebui sa fie efectuata de toate femeile insarcinate in cadrul primului trimestru, fiind instrumentul prin care se evalueaza integritatea structurilor fetale si riscul de aneoploidii (numar anormal de cromozomi) sau malformatii cromozomiale, cum sunt sindromul Down, Edwards sau Patau. Pentru realizarea acestor ecografii, Adela Serban foloseste aparate ecografice de ultima generatie, iar datele astfel obtinute sunt interpretate si integrate cu ajutorul unui soft folosit in cele mai prestigioase clinici de profil din lume. Astfel, printre altele, se poate identifica timpuriu si sexul copilului, informatie atat de dorita de viitorii parinti.

Teste genetice

Testele genetice non-invazive, metode de ultima ora, recent introduse in toata lumea, pot oferi informatii care sa confirme sexul fatului cu o rata crescuta de acuratete, de 99%. Acest tip de teste depisteaza ADN-ul fetal din sangele matern si sunt efectuate in general pentru screeningul de aneoploidii sau malformatii cromozomiale. Au avantajul ca exclud riscurile testelor invazive si pot fi efectuate inca din a 10-a saptamana de sarcina.

Totodata, exista posibilitatea de a afla sexul fatului si prin intermediul testului genetic CVS, numit si biopsia de vilozitati coriale. Acesta este un test invaziv, care se realizeaza intre saptamanile 11-13 + 6 zile de sarcina, pentru analiza intregului cariotip fetal.

In timp ce ecografia de morfologie fetala este recomandata in cazul tuturor femeilor insarcinate, pentru evaluarea structurilor morfologice fetale si a riscului de aneoploidii sau malformatii cromozomiale, testele genetice sunt recomandate, dupa caz, in cazul sarcinilor cu risc genetic crescut, cum sunt cele ale femeilor cu varsta de peste 35 de ani sau cele care prezinta suspiciuni in cadrul screeningului de trimestru I. Aceste tipuri de teste pot fi realizate de medici specialisti in obstetrica -ginecologie si medici supraspecializati in medicina materno-fetala, care dispun de aparatele si de programele de screening necesare.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu