3 iunie 2015

Ce este coenzima Q10

Prezentata in reclame ca un supliment-minune, se spune despre coenzima Q10 ca mareste rezistenta, ajuta la slabit, combate cancerul si chiar intarzie imbatranirea. Aceste pretentii sunt exagerate, dar nutrientul este intr-adevar promitator in tratamentul bolilor cardiace si al gingivitei.

Ce este?

Coenzima Q10, o substanta naturala produsa de organism, face parte dintr-o familie de compusi numiti chinone. Se gaseste in toate organismele vii si este concentrata si in multe alimente, printre care alune, nuci si uleiuri. In ultimul deceniu, coenzima Q10 a devenit unul dintre suplimentele dietetice cele mai populare in lume. Partizanii acestui nutrient il folosesc pentru a mentine o stare generala de sanatate buna, ca si pentru a trata boli de inima si alte afectiuni grave. Unii clinicieni cred ca este atat de importanta in mentinerea functionarii normale a organismului, incat ar trebui numita "vitamina Q".

Cum actioneaza?

Functia cea mai importanta a coenzimei Q10 este de catalizator al metabolismului – seria complexa de reactii chimice in timpul carora alimentele sunt descompuse in "pachetele" de energie pe care le foloseste organismul. Actionand impreuna cu enzimele (de unde si numele de "coenzima"), compusul accelereaza procesul metabolic, furnizand energia de care celulele au nevoie pentru a digera mancarea, a vindeca ranile, a mentine muschii sanatosi si a indeplini celelalte functii somatice. Nutrientul are un rol esential in producerea energiei, asa ca nu este de mirare ca se gaseste in fiecare celula din corp. Prezent din abundenta mai cu seama in celulele energointensive ale inimii, el ajuta acest organ sa bata de peste 100.000 de ori in fiecare zi. In afara de aceasta, coenzima Q10 actioneaza ca antioxidant, la fel ca vitaminele C si E, ajutand la neutralizarea radicalilor liberi, moleculele care deterioreaza celulele.

Coenzima Q10 poate preveni cancerul, infarctul miocardic si alte boli asociate cu actiunea distructiva a radicalilor liberi. Este folosita si ca intensificator de energie si supliment impotriva imbatranirii. Concentratia ei scade cu varsta (si cu anumite boli), asa ca unii medicii recomanda inceperea suplimentarii sale zilnice dupa 40 de ani.

Beneficii majore

Coenzima Q10 a produs entuziasm ca posibila terapie pentru cardiaci, in special pentru cei care sufera de insuficienta cardiaca sau care au inima slabita. In anumite studii, pacientii cu deficiente in functionarea inimii au inregistrat o ameliorare substantiala dupa ce au adaugat suplimentul la medicamentele si terapiile lor conventionale. Alte studii au indicat ca persoanele cu boli cardiovasculare au un nivel scazut al acestei substante. Alte cercetari au aratat ca poate impiedica formarea cheagurilor de sange, sa scada tensiunea arteriala, sa controleze aritmia, sa trateze prolapsul valvei mitrale, sa reduca simptomele bolii Raynaud (circulatie proasta in extremitati) si sa aline durerile in piept (angina). Dar este considerata un complement – nu un inlocuitor – al tratamentelor medicale conventionale. Nu luati acest nutrient in locul medicamentelor pentru inima sau al altei medicatii prescrise.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu