28 mai 2015

Gogosi berlineze umplute

Un desert dulce si pufos, umplut cu gem de fructe.

Ingrediente (pentru 12-15 bucati):

500 g faina
125 ml lapte
60 g zahar
50 g drojdie
1 lamaie
1 galbenus de ou
1 varf de cutit de sare
circa 200 g gem
ulei din nuca de cocos (pentru prajit)
zahar pudra sau glazura (pentru presarat sau acoperit)

Mod de preparare:

1. Se pune faina intr-un castron si se formeaza o movila cu adancitura in mijloc. Se incalzesc intr-o cratita mica 2 linguri de lapte si se adauga zaharul, apoi se dizolva drojdia. Se toarna amestecul de drojdie in movila, se presara cu putina faina si se lasa sa creasca 20 de minute, pana cand crapa la suprafata.

2. Se rade coaja de la jumatate de lamaie. Se framanta un aluat neted din restul de lapte, galbenusul, sarea si coaja de lamaie. Se acopera si se lasa la dospit 30 minute.

3. Din aluat se formeaza 12-15 bile, care se intind pana ajung la grosimea de 2 cm. In mijlocul fiecarei bucati se pune cate 1 lingurita de gem. Apoi se lipesc bine. Se acopera si se lasa sa creasca 20 de minute.

4. Se incalzeste uleiul intr-o oala mare sau in friteuza, pana cand pe o lingura de lemn se formeaza bule. Se prajesc berlinezele plutitoare pana se rumenesc, apoi se intorc pe partea cealalta. Se scurg si se tavalesc prin zahar sau se pune glazura dupa racire.

Pofta buna!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu