27 mai 2015

Beneficiile cimbrului

Arbust peren cu viata lunga, cimbrul creste pe dealurile aride din preajma Mediteranei. Frunzele mici, verzi-cenusii, cu marginile curbate in interior, acopera ramurile subtiri ivite din tulpinile lemnoase. Din mai pana in august apar conuri de flori mici, albe sau rozalii.

Gustul cald si intepator si aroma bogata a frunzelor fac din cimbru un condiment popular pentru o multime de preparate culinare.

Compusi activi

Frunzele uscate si petiolele florilor cimbrului contin flavonoide si ulei esential. Compozitia uleiului esential variaza – thymolul, metilchavicolul, cineolul si borneolul sunt intotdeauna prezente.

Utilizari medicinale

Cercetarile au aratat ca flavonoidele din cimbru – metilchavicolul si thymolul – au efect musculorelaxant. Ca urmare, planta este larg folosita ca antispastic, pentru tratarea problemelor digestive precum aerofagia, eructatia persistenta, digestia lenesa si fluxul biliar sarac.

Cimbrul este eficient si in calmarea tusei si poate decongestiona nasul atacat de guturai, febra fanului si astm.

Uleiul esential de cimbru este antiseptic, de aceea este recomandat adesea pentru taieturi minore si rani, ca si pentru muscaturile si intepaturile de insecte. Planta este prescrisa uneori in tratamentul afectiunilor gingivale.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu