3 aprilie 2015

Sunatoarea, un remediu vechi de mii de ani

Vechii greci credeau ca aroma sunatoarei indeparteaza spiritele rele. Planta creste in salbaticie, in intreaga Europa, mai ales in paduri, pasuni si la marginea drumurilor. Florile colorate in galben-stralucitor se deschid din iunie pana in septembrie. Sunatoarea este folosita ca remediu pentru afectiuni nervoase de mai bine de 2000 de ani.

Parti utile: inflorescentele.

• Florile se recolteaza vara si se usuca legate in manunchiuri.

• Exista mai multe plante cu aspect asemanator; sunatoarea se deosebeste prin punctele negre de pe petalele florilor si prin petele translucide de pe frunze.

• Sunatoarea se foloseste la prepararea de infuzii, tincturi si extracte lichide.

Compusi activi

Florile de sunatoare produc un ulei colorat rosu-inchis datorita hypericinei, un pigment rosu caruia par sa i se datoreze efectele medicinale ale plantei. Planta contine in plus flavonoide si tanini.

Utilizari medicinale

Datorita puterii sale de vindecare a ranilor, sunatoarea era folosita in mod traditional pentru tratarea arsurilor si iritatiilor. Totusi, s-a demonstrat si ca are efect pozitiv in cazurile usoare de depresie, fiind prescrisa ca antidepresiv.

Sunatoarea este prescrisa si pentru simptome precum oboseala nervoasa si tulburarile somnului.

Extern, sunatoarea este recomandata pentru arsurile minore si pentru usurarea nevralgiei, a sciaticii si a altor inflamatii dureroase.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu