20 aprilie 2015

Proprietatile terapeutice ale salviei

Deseori, cand suferim de tuburari digestive ne repezim la cutia cu medicamente pentru a lua o pastila care sa ne ajute. Dar, in astfel de cazuri, ar putea sa ne fie mult mai bine daca apelam la o cunoscuta planta medicinala, recunoscuta pentru faptul ca ea contribuie la sanatatea sistemului digestiv si echilibrarea functiei de digestie pe toate etapele acesteia. Este vorba despre salvie, o planta medicinala originara din zona Mediteraneana, ce creste cultivata in gradini, in locuri insorite.

Sub forma de infuzie ea este utila nu numai pentru functionarea in bune conditii a sistemului digestiv, dar contribuie si la sanatatea sistemului nervos si la echilibrarea organismului in caz de oboseala, stres sau convalescenta. De asemenea, sustine echilibrul functiei de reproducere a organismului in integralitatea sa.
Ca uz extern, salvia contribuie la sanatatea tegumentelor, a scalpului si a mucoaselor, fiind folosita sub forma de comprese, bai locale si cataplasma. 

Cum actioneaza?

Compozitia chimica complexa si natura principiilor active pe care le contine, ii confera salviei proprietati coleretice, carminative, estrogene, antiseptice si usor astringente. Salvia este utila si pentru ca:

- prezinta actiune antisudorifica pronuntata;
- atenueaza procesele fermentative din intestin si favorizeaza eliminarea gazelor;
- stimuleaza secretia biliara si a ficatului;
- are efect usor hipoglicemiant;
- are actiune calmanta asupra sistemului nervos;
- datorita compusilor fitoestrogenici pe care ii contine, regleaza menstruatia si ajuta la echilibrarea organismului in menopauza;
- are proprietati antimicrobiene, antitermice, expectorante, tonice, antiinflamatoare, antispastice.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu