6 aprilie 2015

Metode simple pentru a evita suprasolicitarea ochilor la calculator

Ochii nostri nu au fost proiectati pentru munca indelungata la distanta mica – lectura sau lucru la computer. Aceasta suprasolicita ochii, fapt care poate da senzatia de nisip in ochi, disconfort sau dureri de cap si vedere tulbure, chiar daca nu cauzeaza vatamari permanente. Exista cateva masuri simple, imediate, pe care le poti lua ca sa reduci efortul ocular cand lucrezi la distanta mica.

● Ridica privirea pentru scurt timp, la intervale regulate – uita-te in alta parte 1–2 secunde. Roteste ochii dintr-o parte in alta sau priveste un obiect indepartat, pentru a intrerupe focalizarea intensa pe un singur punct apropiat.

● O data la 30-45 minute schimba peisajul – ia o pauza de 3-5 minute pentru o activitate intr-un mediu diferit: prepara-ti un ceai sau fa o scurta plimbare.

Daca ai nevoie, poarta ochelari pentru lucrul la distanta mica, astfel ca ochii tai sa nu munceasca din greu – si actualizeaza mereu reteta.

Exista mai multe motive care fac ca lucrul la computer sa suprasolicite ochii. Ceea ce facem la computer – fie munca, jocuri sau design – presupune concentrare intensa. Avem tendinta de a petrece perioade mai lungi la computer decat citind o carte, de exemplu. Iar ritmul clipirii e deseori redus in timpul folosirii computerului. Toate acestea pot cauza uscaciunea si oboseala ochilor, incetosarea privirii, plus alte neplaceri, precum durerile de ceafa, de umeri si ale incheieturilor mainilor sau durerile de cap.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu