17 martie 2015

Topul greselilor pe care le fac parintii atunci cand isi pun copiii in scaunul auto

9 din 10 parinti isi pun in pericol copilul inca de la iesirea din maternitate. Noua formula a codului rutier obliga transportarea copiilor cu varsta pana in 12 ani, sau o inaltime sub 135 de centimetri, in scaune auto speciale.
Daca pana acum parintilor nu le era amintita importanta scaunului auto, o data cu Hotararea de Guvern nr. 11/2015, intrata in vigoare de la 15 ianuarie, acestia vor fi amendati in cazul in care nu vor avea un scaun auto potrivit grupei de varsta si constructiei copilului, instalat in masina.

"Cele 5 puncte amenda in valoare de 487,5 RON si 3 puncte penalizare sunt insa ultimul lucru la care parintii ar trebui sa se gandeasca in momentul in care cumpara un scaun auto.  Siguranta copilului trebuie sa vina pe primul loc!", spune Monica Ionescu, Manager al magazinului pentru copii Kidverse.ro.
"Chiar daca instalarea si utilizarea unui scaun auto poate sa para simpla si intuitiva, in realitate poate fi mult mai complicat decat am crede, intrucat miza este viata propriului copil.", continua ea.De ce este important sa avem grija la asezarea copiilor in scaunul auto?

Conform AAP, 93% din parinti isi pun in pericol copilul inca de la iesirea din maternitate.
Copiii, in special nou-nascutii, sunt pasageri fragili, din cauza faptului ca le lipseste tonusul muscular din jurul capului, gatului si maduvii spinarii. De aceea, conditiile lor de transportare trebuie sa fie speciale.
Conform CDC, in cazul unei coliziuni, scaunul auto instalat corect poate reduce riscul de moarte a copiilor cu:
•    71% la cei cu varsta sub 1 an;
•    54% la cei cu varsta intre 1 si 4 ani;
•    45% la cei cu varsta intre 4 si 8 ani.Topul acestor greseli este:

1. Parintii nu cumpara scaunul auto potrivit

Multi parinti nu stiu, insa cumpararea unui scaun auto este o misiune mult mai complexa decat pare la prima vedere.

Scaunul potrivit inseamna:

– asigurarea ca este pentru grupa de varsta si greutatea potrivita;
– asigurarea calitatii si rezistentei acestuia (in special daca scaunul cumparat nu este unul nou);
– asigurarea compatibilitatii dintre acesta si modelul de masina (daca scaunul auto are sistem de montare ISOFIX universal, semi-universal, specific modelului de masina, sau se prinde cu centura de siguranta clasica).

De aceea, in momentul cumpararii unu scaun auto nou, este extrem de important sa ii mentionezi vanzatorului pe langa varsta, greutatea si inaltimea copilului, si marca si modelul masinii.

2. Parintii nu citesc instructiunile de instalare si utilizare

Multi parinti cad in mirajul intuitiei si considera ca nu mai este necesar sa citeasca instructiunile de instalare a scaunului auto.

Mai rau de atat, le citesc pentru a-l instala in ultima clipa, chiar inainte sa isi transporte nou-nascutul de la maternitate, moment in care parintele este coplesit de emotii si de oboseala.


3. Parintii cumpara sau primesc scaune auto la mana a doua fara a le cunoaste istoricul

Cumpararea sau primirea in dar a unui scaun auto caruia nu ii cunoastem istoricul vine cu un risc foarte mare, risc pe care majoritatea parintilor nu il iau in calcul.

Riscurile sunt ca scaunul sa fi fost implicat intr-un accident, sa aiba un termen de valabilitate expirat sau sa vina fara anumite accesorii si instructiuni de instalare.

In cazul unui scaun la mana a doua, chiar daca exteriorul arata bine, interiorul poate fi deteriorat fara ca acest lucru sa fie vizibil. Nu in ultimul rand, faptul ca nu se cunosc conditiile in care acesta a fost pastrat reprezinta un factor mare de risc.

Standardele de siguranta a scaunelor auto evolueaza si ele, iar un scaun vechi ar putea sa nu ofere acelasi grad de siguranta ca unul nou.

4. Parintii pozitioneaza scaunul in unghiul gresit


Majoritatea scaunelor auto ar trebui sa aiba un indicator lateral care sa confirme momentul in care acesta a fost asezat in unghiul potrivit. Scaunele auto in directia inversa de mers a masinii trebuie pozitionate la un unghi de 45 de grade. Montarea scaunului auto in unghiul potrivit ajuta la prevenirea deplasarii capului copilului in fata, lucru care i-ar putea ingreuna respiratia.

5. Parintii nu verifica data de expirare a scaunului auto

Ceea ce multi parinti nu stiu este faptul ca majoritatea scaunelor auto expira la 6 ani dupa fabricare. Acest aspect e important de verificat in cazul in care se cumpara un model mai vechi, sau se ia in considerare oferirea scaunului cadou unor rude sau unor prieteni.


Cand vine vorba de viata copiilor, este indicat sa ne informam corect. 
Afla care sunt toate celelalte greseli de folosire ale scaunului auto pentru copii!

Impartaseste aceste informatii cu prietenii tai care sunt parinti si ajuta-i sa fie precauti cu privire la siguranta copiilor in masina.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu