12 martie 2015

Ginkgo biloba in medicina

Descrisa de Charles Darwin ca o fosila vie, ginkgo biloba este cea mai veche specie de arbore din lume. Creste in China de peste 200 de milioane de ani, un copac putand atinge varste mai mari de 1 000 de ani. Ginkgo biloba a ajuns in Europa in secolul al XVIII-lea, ca arbore ornamental.

Astazi, Ginkgo biloba se cultiva pentru industria farmaceutica, mai ales in Bordeaux (Franta) si in Carolina de Sud (SUA). Recolta este adunata mecanic, prin taierea ramurilor arborilor tineri. Frunzele de ginkgo biloba sunt utilizate la fabricarea de tincturi, extracte uscate si o gama larga de produse farmaceutice.

Compusi activi
Elementele active ale plantei sunt terpenele ginkgolidice si polifenolii – in special flavonoidele, antioxidanti care tonifica vasele de sange si amelioreaza circulatia.

Utilizari medicinale

Ginkgo biloba se foloseste in medicina traditionala chineza de mai bine de 2 000 de ani, in tratarea tulburarilor de memorie la batrani. O doza zilnica de 120-160 mg, administrata batranilor timp de 12 saptamani, s-a dovedit utila la imbunatatirea capacitatii de concentrare si memorare, ca si la reducerea tulburarilor de dispozitie si a apatiei.

Eficienta extractului se poate datora efectului pe care il are asupra circulatiei sangvine. Ginkgo biloba combate imbatranirea vaselor sangvine cerebrale. Intareste peretele venos si diminueaza sangerarile capilare. Se foloseste in tratarea unei boli a batranetii numite acrocianoza – aspect vanat permanent al extremitatilor. Ginkgolidele au efecte benefice in tratarea astmului si in prevenirea aterosclerozei.

Specialistii in medicina plantelor prescriu ginkgo biloba pentru imbunatatirea performantelor intelectuale la orice varsta,
pentru imbunatatirea circulatiei sangvine, in tratamentul oscilatiilor dispozitiei si al pierderii memoriei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu