19 martie 2015

Cum sa ai o relatie buna cu copilul tau

Secretul armoniei in relatii, mai ales in cele cu copiii, este rabdarea. Deoarece copiii invata cum sa se poarte de la cei din jur, adultii trebuie sa dea dovada de toleranta si intelegere. Ca parinte, modul in care abordati problemele de zi cu zi serveste drept exemplu copiilor dumneavoastra si le influenteaza reactiile – nu doar pe cele de mai tarziu, ci incepand cu stresul legat de scoala, examene, presiunea colegilor, probleme legate de popularitate si, uneori, agresiuni din partea altora.

Iata cateva metode care sa te ajute sa iti pastrezi calmul:

• Nu reactionati. Cand copiii sunt obraznici sau neastamparati, nu reactionati imediat. Incercati mai intai sa intelegeti ce anume le determina comportamentul. Uneori, copiii au nevoie de cea mai mare dragoste si atentie tocmai in momentele in care se poarta cel mai rau – chiar daca aveti impresia ca atunci le merita cel mai putin.

• Ignorati greselile de comportament. Specialistii ne recomanda sa recompensam comportamentul adecvat al copiilor foarte mici cu laude si incurajari, eventual cu o imbratisare sau un sarut, si sa ignoram comportamentul nedorit. Daca va concentrati pe greselile copilului, le dati prea multa importanta si el va tinde sa le repete. Atunci cand comportamentul nu este prea ingrijorator, nu-l bagati in seama; acest lucru indica lipsa de interes si copilul probabil ca va renunta la el, vazand ca nu provoaca nici o reactie. Pe de alta parte, atunci cand recompensati comportamentul pozitiv, inseamna ca doriti sa se repete.

• Practicati arta distragerii. In cazul copiilor mici, una dintre cele mai bune metode de a schimba un tip de comportament este sa le distrageti atentia asupra altui lucru. De exemplu, daca un copil nu vrea sa dea o jucarie unui prieten, luati o alta jucarie si vorbiti despre ea cu entuziasm. Curand, copilul isi va pierde interesul fata de prima jucarie.

• Indepartati-va. Atunci cand copilul are o criza de isterie, indepartati-va ca si cum n-ati fi observat nimic. Nu va duceti prea departe, ca sa nu intre in panica, iar apoi intoarceti-va spre el ca din intamplare si puneti-i o intrebare sau faceti o remarca despre un cu totul alt subiect, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. De obicei crizele de isterie inceteaza repede daca nu turnati gaz peste foc, infuriindu-va. Cand copilul tipa, nu-i raspundeti in acelasi mod, fiindca asta nu va duce decat la escaladarea emotiei. Fireste, e greu sa tineti lucrurile sub control atunci cand sunteti foarte obosit sau stresat, insa evitati sa va revarsati emotiile negative asupra copilului.

Tu ce metoda folosesti?


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu