31 martie 2015

Cafeaua cea de toate zilele

Oamenii folosesc de mii de ani cafeaua pentru "a-si deschide ochii". Cam tot de atata timp, beneficiile ei pentru sanatate au fost larg dezbatute – adesea cu inversunare. Legendele spun ca locul unde a fost descoperita cafeaua ar fi Kaffa, o regiune din Etiopia, unde un pastor a facut legatura intre energia neobisnuita a caprelor sale si boabele pe care le molfaiau. In secolul XVI, a devenit cunoscuta in Orientul Mijlociu, si aproape imediat a fost interzisa de catre clericii conservatori, din cauza efectelor sale stimulatoare. Mai tarziu, cafeaua a ajuns in Anglia, iar prin 1675, cafenelele rasareau de-a lungul si de-a latul tarii. Popularitatea ei s-a raspandit curand in toata Europa si in America de Nord.

Intr-o anumita masura, ceea ce contine cana de cafea pe care o bei depinde de tipul cafelei, de zona unde a fost cultivata si de modul in care a fost prajita si preparata. Dar cofeina, un alcanoid, este elementul comun al tuturor tipurilor de cafea (bineinteles, cu exceptia celei decofeinizate), fiind raspunzatoare pentru efectele sale energizante. Cafeaua mai are in compozitie acid clorogenic, benefic pentru sanatatea ficatului.

Cercetarile sugereaza ca o ceasca de cafea poate face mai mult decat sa va mentina treaza atentia in timpul unei sedinte plictisitoare sau in cursul unui drum cu masina ce pare sa nu se mai termine. Cafeaua contine compusi potential valorosi, printre care antioxidanti ce lupta impotriva bolilor prin anihilarea radicalilor liberi din organism si reducerea inflamatiei.

Cafeaua se foloseste si pentru: astm, constipatie, cresterea vioiciunii, guta, imbunatatirea memoriei, mahmureala, prevenirea calculilor la vezica biliara, reducerea riscului de atac cerebral, reglarea glicemiei, si multe altele.

Pont pentru cumparaturi: Pentru cea mai grozava aroma si efecte maxime in beneficiul sanatatii, cumpara boabe intregi de cafea si macina-le acasa, chiar inainte de utilizare. Cafeaua isi pierde destul de repede prospetimea: ar trebui sa iti cumperi cafea boabe doar cat sa iti ajunga o saptamana, maxim doua. Depoziteaz-o intr-un loc uscat si intunecos, la temperatura camerei. Desi poti pastra un pachet nedesfacut in frigider, dupa ce l-ai deschis, lasa-l in dulap. Nu-l pune din nou in frigider deoarece acest lucru va afecta calitatea boabelor de cafea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu