8 ianuarie 2015

Un proiect de succes

Sursa foto: www.romaniapozitiva.ro
In luna octombrie 2014, la clasele III-IV din opt scoli gimnaziale selectate in Bucuresti, s-a desfasurat programul cultural-educativ "Si eu sunt responsabil – copiii iubesc animalele". Scopul principal al programului este educarea prin arta a tinerei generatii si promovarea responsabilitatii, a implicarii in societate, a tolerantei si a respectului pentru viata. Acest proiect a fost initiat de Asociatia Culturala REPLIKA si Asociatia Red Panda, fiind finantat de ARCUB in cadrul Programului Cultural Bucuresti 555.

Programul se bazeaza pe instrumente informale de educatie, concepute pentru a stimula un cumul de factori esentiali in dezvoltarea armonioasa a copiilor: motivatia, emotia artistica, spiritul de observatie si gandirea imaginativa. Astfel, sesiunea de interventie cultural-educationala a cuprins  prezentarea spectacolului de teatru "Confesiunile unui caine" (regia si dramatizarea Mihaela Radescu dupa "Viata de caine" de Peter Mayle), atelierul de educatie civica "Vrei sa fii responsabil?" si dezbateri libere insotite de distribuirea unor materiale educative originale. Sesiunea s-a desfasurat interactiv, incurajandu-se gandirea si exprimarea libera a copiilor.

Personajul principal al spectacolului "Confesiunile unui caine" este un caine de rasa comuna, un "maidanez" care, dupa multe peripetii, ajunge celebru. Dragostea si fascinatia copiilor pentru caini a functionat ca si catalizator al deschiderii lor la tematicile abordate in cadrul spectacolului. Intamplarile vesele sau triste povestite de eroul canin au la baza concepte profunde, prezentate insa intr-o maniera facila si emotionanta, in fata carora copiii vibreaza: mama, dragostea, abandonul, singuratatea, primirea unei noi sanse, toleranta, familia, educatia, arta, umorul, bucuria de a-i ajuta pe cei defavorizati, salvarea unui semen de la moarte. Astfel eroul canin devine un educator si un model pentru public. Prin metafora "maidanezului" – o fiinta simpla, modesta – copiii au inteles ca oricine, indiferent de resursele neinsemnate pe care le detine, poate deveni un erou salvator, capabil sa schimbe destine.


Sursa foto: pagina de Facebook "Si eu sunt responsabil"
Atelierul de educatie civica a continuat prezentarea tematicilor spectacolului, ajutandu-i pe copii sa constientizeze importanta unei convietuiri armonioase intre oameni, dar si alaturi de alte specii. In urma spectacolului si a atelierului, in cadrul dezbaterilor libere, elevii au fost capabili sa exprime adevaruri despre viata, nepretuite prin ineditul lor: "a gresi este omeneste – a ierta este caineste"; "cine iubeste animalele va adopta un caine de pe strada sau de la un adapost – nu va cumpara un caine de la o persoana care se foloseste de animale ca sa castige bani"; "a spune despre cainii de rasa ca sunt mai buni decat cei maidanezi este ca si cum ai spune despre copiii bogati ca sunt mai buni decat copiii saraci" etc.

Cadrele didactice participante au fost captivate de metoda originala de lucru si au apreciat ca oferta educationala prezentata in cadrul proiectului este un model de buna practica ce trebuie implementat la scara larga.
 

Sursa foto: pagina de Facebook "Si eu sunt responsabil"
Organizatorii sunt convinsi ca daca tinerii invata sa respecte drepturile animalelor si sa ocroteasca natura, ei vor fi cu atat mai responsabili si mai implicati in societate, mai activi in respingerea unor atitudini extreme si mai empatici fata de cei defavorizati.

Mai multe informatii despre program puteti afla accesand pagina lor de Facebook.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu