13 ianuarie 2015

O carte provocatoare despre un subiect controversat

A aparut cartea Avortul, ultima exploatare a femeii, de Brian E. Fisher, fondatorul organizatiei americane Online For Life, care, de la infiiintarea ei, in 2007, a salvat de avort peste 2.500 de copii.
Acest volum, dintr-o perspectiva originala si paradoxala, pune in discutie tocmai drepturile femeii si ale copilului nenascut, explorand rolul barbatilor in impunerea si raspandirea practicii avortului in cea mai puternica natiune din lume si apoi in alte tari.
Cartea mai explica in ce fel a contribuit aceasta practica la inegalitatea dintre sexe si la tratarea femeii ca obiect sexual, descurajand asumarea si responsabilitatea barbatului la nivel de familie si societate.
Devenit forma ultima de contraceptie, avortul deresponsabilizeaza total barbatul intr-o relatie, oferindu-i argumentul perfect pentru a refuza sa-si asume rolul de tata. Aceasta are efecte nocive asupra femeii, crescand exponential sansele ei de a fi folosita pe post de obiect sexual. Astfel, in numele emanciparii, femeia devine cu usurinta sclava sexuala a barbatilor si i se refuza implinirea ca mama si femeie, sub presiunea factorilor sociali.
Stefana Totorcea, Director Editorial al Editurii ProValori Media, care a publicat volumul, a declarat la lansare, citata de stiripentruviata.ro: "In problema avortului, schimbarea legislatiei nu ar fi o solutie. Dupa decenii de revolutie sexuala, in care am fost, practic re-educati sa punem in centrul vietii noastre sexualitatea, placerea si libertatea lipsita de responsabilitate, numai o schimbare majora de paradigma culturala, adica o schimbare a gandirii majoritatii, ar putea eventual determina balanta sa incline in acest sens. In acest moment, e important sa vorbim despre acest subiect. Avortul a devenit un fel de experienta initiatica obligatorie pentru femeile contemporane. Cu toate acestea, prea putine se decid sa vorbeasca despre ea, tocmai pentru ca este traumatizanta din mai multe puncte de vedere. Si tocmai de aceea un astfel de subiect nu trebuie ascuns sub pres. Trebuie scos la iveala si discutat".

Florica Chereches, deputat: "Promovam o cultura a lipsei de responsabilitate"

Femeia intra de bunavoie in aceasta forma de exploatare care este fenomenul avortului, crezand ca se bucura de un drept, desi documente juridice recunoscute pe plan international nu certifica dreptul la avort ca drept universal al omului, dupa cum a precizat deputatul Florica Chereches la lansarea cartii, care a avut loc pe 8 decembrie 2014, inainte de Ziua Internationala a Drepturilor Omului (10 decembrie), in cadrul unui eveniment intitulat "Primul drept al omului este dreptul la viata".
Florica Chereches a mai spus: "Pentru orice exista o solutie. Ai o aventura? Se soldeaza cu o sarcina? Nicio problema! Se rezolva. Asta inseamna sa promovam o cultura a lipsei de responsabilitate. Din pacate, se intampla din ce in ce mai mult asta. Eu, ca mama, va dati seama ca mi-ar parea foarte rau si m-as simti foarte prost sa stiu ca fetele mele sunt tratate in acest fel de catre baieti – de catre partenerii lor. (…) Este important sa vorbim cu copiii nostri despre acest lucru si sa ii responsabilizam cat mai devreme".


Mesajul autorului, Brian E. Fisher, pentru publicul roman

Mesajul special transmis cu aceasta ocazie publicului roman din partea autorului cartii, americanul Brian E. Fisher, a fost foarte puternic. Iata un extras: "Etica si moralitatea cer ca societatea sa protejeze si sa apere toate vietile umane inocente, indiferent de dimensiunea, locatia, gradul lor de dependenta sau nivelul lor de dezvoltare. Sunt deplin recunoscator ca ProValori Media, comunitatea romaneasca pentru viata si minunatii vorbitori invitati la lansarea cartii sunt pe deplin dedicati misiunii de a se asigura ca Romania isi protejeaza cetatenii nenascuti. As vrea mai ales sa le transmit barbatilor romani urmatorul mesaj: in America, barbatii au fost principalii promotori ai avortului. Barbatii au facut posibila legalizarea avortului in America, barbatii continua sa se foloseasca de acesta pentru a le exploata pe femei si barbatii sunt principalii beneficiari ai industriei avorturilor. Imi este rusine ca sexul pe care il reprezint a jucat un astfel de rol in promovarea mortii a milioane de copii din intreaga lume".

Andreea Ogararu: Lupta noastra se duce cu lipsa iubirii, nu cu avortul

Andreea Ogararu, prefatatoarea cartii, pe care indatoririle familiale au tinut-o departe de evenimentul de lansare, a tinut totusi sa le transmita si ea un mesaj participantilor, reamintindu-le de frumusetea lucrurilor firesti, peste care astazi prea lesne trecem cu vederea, orbiti de calcule si teama. Iata cateva extrase din frumosul mesaj al Andreei Ogararu: "Avortul este cumplit din pricina ravagiilor pe care le face in sufletele celor implicati, in familiile acestora prin efectele ce nu pot fi masurate. (…) Lupta noastra nu se duce numai cu avortul in sine ca procedeu chirurgical, lupta noastra se duce cu detasarea, cu scaderea sensibilitatii, cu lipsa iubirii, cu nenasterea. (…) Un alt mod de a lupta contra avortului il reprezinta nasterea de copii, ca exemplu personal in familiile noastre, in comunitatile ori grupurile din care facem parte. Scopul nostru final este ca femeia sa fie valorificata la potentialul ei adevarat, respectata ca fiinta umana dotata cu capacitatea de a iubi total, de a se face pe sine cuib pentru noile vieti, izvor de complexitate, de creare a unei noi fiinte umane, unica si irepetabila. (…) Sa educam oamenii in iubire, sa comunicam cu ei in sensul iubirii, sa le readucem aminte de valoarea vietii si de bucuria de a da o viata, de a participa prin ceva la viitor, singurul mod real prin care o farama din noi va exista si peste veacuri, dupa cum si noi purtam amprenta predecesorilor nostri."

Primul drept al omului este dreptul la viata

Avortul este discriminatoriu, diminuand valoarea vietii umane. Din moment ce stiinta a demonstrat ca o noua viata apare odata cu fertilizarea, copiii nenascuti au dreptul la viata precum orice persoana umana, indiferent de orice varsta, stadiu de dezvoltare, handicap, rasa, sex sau orice alte criterii care in prezent se folosesc in mod discriminatoriu pentru a curma vieti de copii nenascuti.
In 1776, Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii, document fondator al uneia din cele mai mari democratii ale lumii, recunostea dreptul tuturor oamenilor la "viata, libertate si cautarea fericirii".
Acesta a fost adesea incalcat chiar in SUA. In 1857, Curtea Suprema a SUA legifera privarea de drepturi a negrilor americani, statuand ca "pot fi justificat si legal redusi la sclavie pentru binele lor". In 1927, aceeasi Curte Suprema priva de dreptul la reproducere persoanele cu dizabilitati mintale: "E mai bine pentru toata lumea daca societatea ii poate impiedeca sa procreeze". Iar in 1973, acelasi organism legislativ anula dreptul la viata al copiilor aflati in faza intrauterina: "Termenul «persoana» nu se refera si la cei nenascuti".
In prezent, in SUA, dreptul la viata este negat anual pentru circa 1,3 milioane de copii. Practic, o categorie intreaga de persoane este privata de dreptul fundamental la viata, viata lor tinand de optiunea altora.

Stiati ca…?

Informatii mai putin cunoscute prezentate detaliat in aceasta carte:
•    avortul este o practica initial promovata de barbati;
•    feministele din secolul al XIX-lea se opuneau practicii avortului, considerand ca aceasta inlesnea exploatarea sexuala a femeii;
•    lobby-ul pro-avort a fost la inceput sustinut de persoane cu convingeri eugeniste si care promovau controlul populatiei pe anumite categorii sociale si rasiale;
•    in prezent, in SUA, cea mai mare rata de avorturi se inregistreaza in randul minoritatii afro-americane (de patru ori mai mare decat in randul femeilor cu pielea alba), iar peste 60% din clinicile de avort finantate din bani publici sunt in zone cu populatie afro-americana;
•    pana la 79% din femeile care vor sa faca avort sunt induse in eroare voit sau prin omisiune cu privire la efectele secundare ale procedurii;
•    peste 60% din femeile care au facut avort au fost presate in acest sens, inclusiv prin violenta, omuciderea fiind principala cauza de deces in randul femeilor insarcinate;
•    rata sinuciderii este de sase ori mai mare in randul femeilor care au facut avort;
•    avortul este principala cauza de deces in randul populatiei din SUA, ucigand de doua ori mai multe persoane anual (1,2 milioane) decat bolile cardiovasculare (acestea din urma fiind considerate drept principala cauza de mortalitate in SUA).

Cartea "Avortul, ultima exploatare a femeilor" se poate achizitiona de la Libraria Bizantina, din Bucuresti, din reteaua de librarii Supergraph si online de pe site-ul Librariei Sophia.
De asemenea, cartea este disponibila si gratuit, in format digital, la adresa de web www.avortulexploateazafemeile.ro

VIDEO:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu