21 ianuarie 2015

Ghimbirul si beneficiile lui

Ghimbirul figureaza intr-o gama uluitoare de traditii vindecatoare, vechi de mii de ani. In Malaysia si Indonezia, proaspetele mame beau supa de ghimbir in prima luna de dupa nastere; se crede ca aceasta mareste temperature corpului si favorizeaza transpiratia, eliminand impuritatile. In medicina traditionala chineza, ghimbirul era folosit pentru afectiuni asociate cu vremea rece si umeda, iar vechii greci mancau ghimbir infasurat in paine ca adjuvant digestiv. Iar in traditia ayurvedica indiana, se considera ca aceasta planta cu gust iute calmeaza durerile de cap si durerile articulare. In Evul Mediu, ghimbirul era deja popular in toata lumea, iar in Anglia o jumatate de kilogram de ghimbir valora cat pretul unei oi.

In prezent, cea mai importanta si mai vestita proprietate a ghimbirului este capacitatea lui de a alina numeroase forme de greata – raul de miscare, greturile matinale si tulburarile stomacale. Dar unele studii preliminare sustin si utilizarea lui indelungata ca antiinflamator si analgezic.

Greturile matinale
afecteaza pana la 85% din femei in primele trei luni de sarcina. Ghimbirul poate fi de ajutor si specialistii afirma ca el poate fi consumat fara probleme in timpul sarcinii insa doar la indicatia medicului si in dozele recomandate de el.

Carui factor i se datoreaza proprietatea ghimbirului de a calma sistemul digestiv? Un compus activ din ghimbir, numit 6-gingerol, joaca un rol important deoarece relaxeaza muschii tractului gastrointestinal. Gingerolii si shogaolii din ghimbir se leaga de receptorii celulelor din intestinul subtire, blocand actiunea substantelor ce provoaca greata secretate de organism, precum serotonina.

Stiati ca?

- Ghimbirul este un remediu la indemana si pentru tratarea racelii si gripei.
- Radacina proaspata de ghimbir este mai buna decat cea uscata, deoarece are niveluri mai ridicate din compusul activ 6-gingerol.
- Ghimbirul este original din India si partea pe care o consumam din ghimbir este rizomul (tulpina subterana).

- Denumirea in limba latina pentru ghimbir este zingiber officinale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu