23 decembrie 2014

Educatie prin film documentar

Sursa foto: Facebook One World Romania
Asociatia One World Romania demareaza programul educational One World Romania la scoala, prin care propune elevilor si profesorilor de liceu o abordare inovativa si interactiva a drepturilor omului, prin film documentar.

Programul se desfasoara in parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si este sustinut de CEZ Romania si de Ambasada Republicii Cehe la Bucuresti.
Programul vine in sprijinul cunoasterii de catre elevi a trecutului recent si a problemelor actuale legate de drepturile omului si, mai ales, este menit sa stimuleze gandirea critica, creativitatea si spiritul civic in randul tinerilor. In acest sens, filmele proiectate de-a lungul celor sapte editii ale One World Romania - singurul festival de film documentar dedicat drepturilor omului in Romania - sunt tot atatea ferestre catre societate si pot deveni un instrument util pentru profesori in activitatea didactica.

LUNA.DOC este primul proiect care deschide programul educational: o luna de proiectii de filme documentare si discutii in licee, in prezenta unor invitati speciali.
In perioada noiembrie – decembrie, liceeni din Bucuresti au avut ocazia sa vizioneze productii documentare realizate de cunoscuti regizori cehi si care abordeaza cateva subiecte comune pentru cele doua tari, Cehia si Romania: comunismul, discriminarea romilor si protejarea mediului inconjurator.

Prima proiectie a avut loc pe 17 noiembrie, la Scoala Centrala, cu ocazia aniversarii a 25 de ani de la Revolutia de Catifea de la Praga. A fost vizionat filmul 1989: Din jurnalul Ivanei A (regia: Karel Strachota, 2014), un documentar inspirat din jurnalul autentic al unei tinere in varsta de optsprezece ani prin ochii careia se reflecta ultimul an de existenta al Cehoslovaciei comuniste. Invitat a fost ambasadorul Republicii Cehe in Romania, dl. Jiři Šitler, care a luat parte la discutii si in calitatea sa de istoric.

Proiectiile au continuat la Liceul de Arte Plastice, Liceul Grigore Moisil, Liceul Dante Alighieri si la Colegiul Economic Viilor cu filmul Autostrada, in prezenta regizorului Ivo Bystřičan. Au urmat o serie de proiectii si dezbateri in alte patru licee, cu participarea regizorului Radovan Sibrt, autorul documentarului Despre decenta. One World Romania merge la scoala!

Mai multe informatii despre programul educational One World Romania la scoala sau despre proiectul LUNA.DOC poti gasi pe pagina lor de Facebook.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu