14 martie 2013

Urzica. Sanatate curata la pret imbatabil

Desi in supermarketuri gasim o gama variata de legume si zarzavaturi pline de vitamine chiar si in toiul iernii, n-ar trebui sa neglijam, in prag de primavara, raspandita si binecunoscuta urzica, o planta umila pe care o gasim acum in piata la un pret accesibil.

Beneficiile pe care le ni le ofera o fac indispensabila unei alimentatii sanatoase. Asa ca incearca sa o incluzi in meniul tau in diferite preparate: ciorbe, supe, salate, ceaiuri sau chiar suc. Servite regulat in aceasta perioada, aceste preparate se constituie intr-o adevarata cura de detoxifiere a organismului, alungand starea de oboseala acumulata peste iarna.

Lastarii proaspeti de urzica revigoreaza prin continutul bogat in fier, calciu, potasiu, fenoli, flavonoide, clorofila si vitaminele A, C, E si K. Efectul lor tonic, revigorant, se datoreaza continutului de fier, dar si vitaminei C, care faciliteaza procesul de absorbtie intestinala a fierului. Vitamina K mentine in limite normale procesul de coagulare a sangelui.

Dincolo de remediile traditionale cunoscute, un studiu efectuat in 2004 la Universitatea Ataturk, Turcia, a confirmat faptul ca urzica este o planta cu puternice proprietati anticarcinogene, avand actiune antioxidanta prin reducerea radicalior liberi. In plus, are efecte antiulceroase, imunomodulatoare si antimicrobiene (cercetatorii i-au testat eficacitatea impotriva a noua microorganisme cunoscute), dar si analgezice.

Dar si radacina plantei este utila, deoarece contine aminoacizi: glicina, cisteina si triptofan iar extractul obtinut a demonstrat efecte considerabile cardiovasculare prin actiunea sa asupra endoteliului vascular pe care il relaxeaza (efect hipotensiv) (Universitatea din Pisa, Italia, 2002).

In 2002, cercetatorii italieni de la Universitatea din Pisa au publicat studii farmacologice efectuate asupra radacinii de urzica in vitro si vivo (deoarece contine aminoacizi: glicina, cisteina si triptofan), au adaugat la lunga-i lista de beneficii oferite si efectul sau direct in bolile cardiovasculare. Mai precis, radacina actioneaza prin vasodilatatie, producand astfel scaderea tensiunii arteriale.

Iata in ce fel mai poate ajuta acest aliment-minune:

Reumatism si dureri articulare, artrita reumatoida, demineralizari osoase, artroze – se fac aplicatii locale de frunze proaspete, chiar pe zona afectata, timp de 10-15 minute peste care se aseaza un pansament provizoriu. Tinctura de urzica (cate 20-30 de picaturi de trei ori pe zi), in tratament de durata (21 de zile) este un remediu eficace (Atentie! Aplicarea frunzelor de urzica direct pe piele poate produce afectiuni nedorite - inflamatii, alergii - in zona de contact);
Stomatite (stari inflamatorii ale mucoasei cavitatii bucale - gargara cu o infuzie preparata din doua linguri de frunze de urzica la o cana de apa);
Pietre la rinichi (calculi), uremie (sindrom azotemic cronic, in insuficienta renala cronica) - se bea aceeasi infuzie. Are un puternic efect diuretic si antiinflamator;
Diabet – se bea o infuzie din frunze de urzica sau suc proaspat obtinut prin mixare si presare;
Acnee, ulceratii atone ale pielii – se fac spalaturi locale sau comprese cu o infuzie de frunze de urzica si frunze de roinita;
Afectiuni ovariene si disfunctii legate de tulburarile ciclului menstrual - tinctura de urzica (se prepara din 20 de grame de radacina adaugate peste 100 ml alcool de de 70°  si lasate la macerat timp de 10 zile) cate 30-50 de picaturi de tinctura diluate in 50-100 ml apa. Efectele sale reglatoare sunt intarite de alternarea cu alte plante cum sunt traista ciobanului, coada racului. Administrata singura, tinctura de urzica are efect pregnant hemostatic, regland sangerarea;
Eczeme si alte dermatoze – fitobalneologie (bai de plante medicinale) cu ceai de urzica si alte plante utilizate in amestec astfel: frunze de coada calului 30 g, podbal 20 g, trei frati patati 20g si cimbru 10 g. Se recomanda in dermatoze atat la copii cat si la adulti, precum si in tratementul hemoroizilor;
Tonic pentru par, antiseboreic si impotriva matretii – aplicatii locale, prin clatire (sub forma de infuzie sau decoct), dar si prin cura interna sub forma de decoct sau tinctura, cate 2 administrari zilnic;
Alopecie (caderea paului) – se prepara un decoct (15 minute) din 3 linguri amestec din:  radacina de urzica 20g si radacina de brusture, iarba mare si frunze de mesteacan, cate  30g din fiecare. Dupa racire se mai adauga 15 g tinctura de ardei iute (preparata la randul ei din 10 g ardei iute uscat pus in 100 ml alcool de 70° si tinuta timp de 10 zile). Din acest amestec se utilizeaza 10-20 ml pentru frictiuni locale, care se repeta de 2 ori pe zi. Formula pare mai complexa, dar rezultatele nu intarzie sa apara!

V-am oferit, asadar, cateva sugestii pentru un inceput de primavara cu bun gust, sanatate si frumusete – obtinute printr-un leac la indemana tuturor, ieftin si – mai ales – bun la toate!

Articol semnat de Mirela Calutu - specialist in nutritie pe www.lumearetetelor.ro. Dr. biolog cu competenta in “Dietetica” si specializari interdisciplinare, la interferenta dintre nutritie, fitoterapie si siguranta alimentara, ea este preocupata de provocarile actuale din domeniul sanatate-alimentatie.


Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu