20 februarie 2013

Supa de broccoli cu chiftele de somon

Somonul se potriveste cu broccoli si nasturel, atat la aroma, cat si la culoare. Aici, pestele se combina cu cartofi si marar in chiftele care sunt delicioase servite cu supa de legume verzi, proaspete.

Ingrediente pentru 4 persoane:

30 g unt
1 cartof curatat si taiat cuburi
300 g broccoli tocat mare
1 praz mare taiat felii
115 g nasturel
1 litru bulion de legume, preferabil facut in casa
sare si piper

Chiftele de somon:

700 g cartofi curatati si taiati cuburi
300 g file de somon
200 ml lapte semidegresat
3 fire de ceapa verde tocate marunt
2 linguri marar proaspat tocat
coaja rasa de la o lamaie
55g gris
2 linguri ulei de floarea-soarelui

Pentru ornat:

frunze de nasturel
coaja de lamaie taiata in fasii subtiri

Mod de preparare:

Se fac mai intai chiftelele de somon. Se pun cartofii intr-o cratita cu apa fiarta si se fierb 10–12 minute sau pana sunt fragezi. Se scurg bine si se fac piure.
In timp ce se fierb cartofii, se pune somonul intr-o tigaie adanca. Se adauga laptele si se incalzesc pana cand incep sa fiarba incet, apoi se acopera tigaia si se fierb incet 3–4 minute sau pana cand somonul se desface usor. Cu o spumiera se scoate somonul din lapte. Se desface somonul in bucatele, aruncand oasele si pielea, apoi se adauga la cartofii piure. Se amesteca cu ceapa verde, mararul si coaja de lamaie. Se pune sare si piper dupa gust.
Se pune grisul pe o farfurie mare. Din amestecul de somon se fac 20 de sfere mici, cu diametrul de 4 cm, apoi se aplatizeaza in forma de chiftele si se dau prin gris pe ambele parti. Se acopera si se lasa deoparte in frigider.
Pentru prepararea supei, se topeste untul intr-o cratita mare. Se adauga cartoful, broccoli si prazul si se prajesc incet circa 10 minute sau pana se moaie. Se adauga nasturelul. Se toarna bulionul si se pun la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic si se acopera cratita. Se fierb 10 minute sau pana cand legumele sunt fragede. Se raceste supa putin, apoi se face piure intr-un robot de bucatarie pana se uniformizeaza. Se pune supa inapoi in cratita. Se adauga laptele utilizat la prepararea pestelui si se pune sare si piper dupa gust. Se reincalzeste incet pana cand fierbe usor.
In timp ce supa se reincalzeste se prajesc chiftelele de somon. Se incalzeste jumatate din ulei intr-o tigaie mare si se prajesc jumatate din chiftele 3–4 minute pe fiecare parte pana devin aurii. Se scurg pe servet de hartie. Se incalzeste restul de ulei si se prajesc restul de chiftele.
Se toarna supa in castronele calde si se pun deasupra 2–3 chiftele de somon in fiecare castronel. Se orneaza cu nasturel si coaja de lamaie si se servesc cu restul de chiftele de somon.

Sfat:

Pentru chiftelele de somon se foloseste 1 conserva de somon, circa 200 g, scursa. Cand se reincalzeste supa, se adauga 200 ml lapte semidegresat. Pentru o versiune vegetariana, in loc de chiftele de somon se fac chiftele din boabe de porumb si parmezan. La amestecul de cartofi, in loc de somon se adauga 1 conserva de boabe de porumb, circa 200 g. Nu se mai pun lamaie si marar si se adauga 3 linguri de parmezan proaspat ras si 1/2 lingurita Tabasco sau alt sos de ardei iute. Chiftelele se formeaza la fel ca cele de somon. Cand se reincalzeste supa, se adauga 200 ml lapte semidegresat. Pentru o supa de casa cu bucati, in loc de chiftele, se pun ambele cantitati de cartofi in supa. Se taie somonul in cuburi mici si se pune in supa, in etapa 4, pentru ultimele 5 minute de fiert la foc mic. Supa nu se mai face piure. Se adauga 200 ml de lapte semidegresat si, inainte de a o servi, supa se incalzeste.

De ce este sanatos?

Somonul este un peste gras si o sursa buna de acizi grasi omega-3, care ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima. De asemenea, mai furnizeaza vitamine din grupa B, precum si vitaminele A si D. Grisul, facut din boabe de grau, este un carbohidrat cu amidon care furnizeaza si el unele proteine si minerale.

Cititi si alte retete similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu