24 ianuarie 2013

Ai grija de "norocul" tau

In ultimele zile am umblat prin spitale. De aceea nici n-am mai reusit sa scriu despre nimic frumos. M-a stors de energie. Multime de pacienti. Oameni bolnavi. Oameni tineri bolnavi. Rapusi de propriul sistem si de sistem in general. Doborati apoi si de acela care ar trebui sa-i vindece. "Sa fii sanatos in Romania, sa ramai asa sau sa te vindeci, e o chestiune de noroc!", tragea concluzia unul din prietenii mei.

Cand o gena e defecta, pentru ca asa te-ai nascut, cand ceva din matricea AND-ului tau o ia razna, cand nu fumezi dar faci cancer la plamani, cand nu mananci dulciuri si nu bei porcarii dar te trezesti ca ai diabet, cand faci miscare si nu preferi fast-food-ul si te loveste un infarct, nu intelegi nimic! N-ai gresit si totusi ti s-a intamplat.


Dar cine poate ridica mana sus la intrebarea ca in viata lui totul a fost si este perfect echilibrat. Cred ca prea putini. Tineretea ne da aripi si nu stie ce e boala. Putem face orice ne trece prin cap. Nu conteaza. Avem timp destul sa renuntam la toate "relele" si sa ne recalibram. Dar pe multi ne ia valul: mancam prea mult, pierdem prea multe nopti, fumam prea mult, muncim ca bezmeticii… Undeva totul e in exces. Nu putem duce o viata banala. Ne-am plictisi!


Si totusi, undeva, candva, trebuie sa luam niste decizii. Sa ne iubim mai mult. Sa ne indreptam atentia spre noi.


Unii se nasc frumosi. Asa sunt ei. Apoi ii intalnesti peste ani la reuniunile de liceu si facultate. Sunt inca tineri si totusi arata ca niste oameni terminati. De ce n-au avut grija deloc de frumusetea aia? E adevarat ca toti imbatranim pana la urma, dar o putem face in multe feluri. Cel mai dificil e sa o faci frumos. Presupune efort. Presupune preocupare. Presupune respect fata de tine si de cei care te iubesc. E lucrul pe care poti sa-l faci si pentru a nu deveni pacient "din cauza ghinionului" creat de propriul tau sistem de a-ti trai viata. Asta e ceea ce poti face! Restul da, e noroc! Destin! Dat!


Pare atat de perimat sa spui ca doresti sanatate tie, altora. Am ajuns sa elaboram urari din ce in ce mai lungi si complicate, incercand sa transmitem… chestii speciale. Dar cea mai speciala stare e aceea in care esti sanatos. Realizezi doar cand nu mai esti. Atunci cand esti, poti iubi, poti alerga, poti munci, te poti juca, poti sa faci absolut orice vrei! Deci fa ceea ce ai de facut si nu "participa" la acel "ghinion"!


Autor: Ada Bucur – antrenorul tau pentru o viata sanatoasa (www.fiiok.ro)

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu