12 septembrie 2012

Secrete despre deserturi reci

Afla noi retete si ponturi pentru a prepara cele mai indragite deserturi.

• Apa este baza pentru sorbet. Inghetata, dimpotriva, se prepara din lapte, frisca sau smantana; gustul bun este dat de zahar, fructe si mirodenii.

• In general, sorbeturile constau dintr-un amestec de suc de fructe sau piure de fructe si sirop de zahar. Pentru sorbet, se incalzesc 250 ml apa cu 200 g zahar si se lasa sa fiarba la foc moale 2 minute, pana ce se dizolva zaharul. Se inglobeaza 500 g fructe pasate sau 500 ml suc de fructe si putin suc de lamaie. Se lasa sa se raceasca si se adauga eventual zahar sau suc de lamaie, dupa gust; se pune la congelator.

• Cu cat siropul de zahar este mai concentrat, cu atat sorbetul este mai moale si mai dulce.

• Se poate adauga iaurt la sorbet. Dar rezultatul nu va mai fi un sorbet, ci o inghetata delicioasa si saraca in grasimi. Pregatiti compozitia de sorbet ca in reteta de mai sus si, inainte de a o introduce la congelator, inglobati iaurt degresat.

• Sorbeturile sarate se prepara foarte usor din avocado, castraveti, ardei gras rosu si rosii. Se pot folosi, de fapt, toate ingredientele care se armonizeaza cu siropul de zahar, ca in reteta de sorbet din rosii si ardei gras. Un astfel de sorbet sarat se serveste pe post de aperitiv sau ca o gustare de sine statatoare, foarte racoritoare.

• Adauga la sorbet un albus batut usor, pentru ca acesta sa iasa mai pufos. Datorita albusului, nu se mai formeaza cristale mari de gheata, iar sorbetul are un aspect mai putin transparent.

Inghetata de lapte se face la fel de usor: se bat spuma 3 galbenusuri cu 85 g zahar si se inglobeaza 225 ml frisca si 175 ml lapte. Se dau in final la congelator. Gustul acestei compozitii de baza se poate imbogati adaugand piureuri de fructe, nuci macinate, ciocolata sau iaurt.

• Inghetata de fructe are in general o baza de frisca, deoarece frisca subliniaza cel mai bine aroma fructelor. Cu o baza din crema de oua, cristalele de gheata devin totusi mai mici, iar inghetata devine mai omogena. Daca folositi capsuni, tineti seama de faptul ca acestea isi pierd aroma in respectivele conditii. Aceasta pierdere se poate compensa totusi adaugand in compozitia de inghetata putina dulceata de capsuni.

• Puteti prepara si inghetata din fructe mai tari pe baza retetei de mai sus, de exemplu de mere, caise, pere, prune sau rubarba. Insa acestea trebuie fierte in prealabil. Fierbeti fructele in putina apa, cu zahar dupa gust, pana cand devin moi sau chiar mai mult, daca vreti sa obtineti o inghetata foarte omogena. In acest caz, fructele se paseaza inainte de a se trece la urmatorul pas de preparare. Apoi procedati ca in reteta. In lipsa masinii de inghetata, compozitia se pune intr-un vas de metal plat si se asaza la congelator. Dupa ce ingheata, se scoate periodic din congelator pentru a fi amestecata bine.

• Copiii adora inghetata pe bat. Pentru a o prepara, compozitia se toarna pur si simplu in forme speciale, cu un bat infipt in buza mini-recipientului.

• Daca inghetata are cristale, atunci fie ea contine apa prea multa, fie prea putin zahar. Sau, eventual, a inghetat prea repede si nu a fost indeajuns amestecata.

• Prin congelare, inghetata isi pierde din aroma, de aceea compozitia trebuie sa fie preparata cu o cantitate destul de mare de zahar si arome.

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu