25 septembrie 2012

Mamica de toata lauda

Toate mamele isi doresc sa atinga statutul de Mamica Perfecta insa fiecare familie are notiunea ei legata de aceasta stare de perfectiune, aici incluzand, evident, si standardele setate de propriile noastre mame sau de soacre.


Mi-a venit ideea sa imi fac o autoanaliza in acest sens in momentul in care am descoperit proiectul de suflet al celor de la Kinder Chocolate – “Mamica de toata lauda”, proiect care odata cu venirea noului anotimp si-a schimbat look-ul si este mult mai atractiv si mai interactiv. Asadar, din punctul meu de vedere, o astfel de mamica este cea care:

-    Intelege ca puiul ei este unic.
Nici o carte sau articol sau seminar de parenting nu iti va da raspunsul exact la problemele pe care le vei intampina ca mamica. Asta nu inseamna insa ca nu e ok sa imbratisezi orice informatie primesti, sa o stivuiesti acolo unde trebuie, si, cel mai important, sa stii sa o adaptezi copilului tau si personalitatii lui.

-    Isi urmeaza instinctele materne. Nu sunt un mit aceste instincte. Ele exista tocmai pentru ca nimeni nu iti cunoaste copilul mai bine decat tine iar acele vibratii ciudate pe care le simti uneori cand ceva nu e in regula, nu le poate simti nimeni altcineva in afara de tine.

-    Este o mamica naturala si care nu copiaza ceea ce vede in grupul de mamici din jurul ei. Daca te comporti la fel ca prietena ta, tot mamica, si despre care crezi ca isi face treaba extraordinar de bine nu inseamna ca si tu te vei ridica la acelasi nivel. Cum spuneam mai sus, fiecare copil e unic, si asa ar trebui sa fie si mamica lui si relatia dintre ei.

-    Admite cand greseste. Abilitatea de a identifica care-ti sunt atu-urile si, mai important, punctele slabe, in meseria de mamica, este cheia succesului. Vei stii ce trebuie sa indrepti si unde si, evident, te vei perfectiona cu fiecare experienta noua bifata.

-    Trateaza meseria de parinte ca pe o meserie in sine. Nu-i asa ca la job incerci mereu sa devii tot mai buna?! Ei bine, si in viata de mamica trebuie sa faci la fel.

-    Stie cand trebuie sa ia o pauza. Statutul de mamica perfecta nu inseamna ca trebuie sa faci totul mereu de una singura. Daca ceri ajutor, din cand in cand, si admiti ca esti obosita uneori si vrei sa te odihnesti sau sa te relaxezi nu inseamna ca esti o mama rea. Gandeste astfel: cu cat tu esti mai odihnita si ai un tonus bun, cu atat mai bine merg lucrurile pentru toti cei din jurul tau.

Ultimul motiv din lista, insa cel mai important, este acela ca o mamica de toata lauda este aceea care isi iubeste copilul cu toata fiinta ei, care are grija de nevoile psihice si fizice ale acestuia si care aloca timp, din programul ei incarcat, pentru a genera clipe si amintiri de calitate alaturi de puiul ei.

E bine sa ai mereu in minte ca a fi mamica are o latura ludica extrem de importanta. Copiii sunt amuzanti! Zambeste, joaca-te cu ei, metamorfozeaza-te in zane, ursi, caluti, etc. Lasa copilul din tine sa se bucure din nou de copilarie si astfel lasa-ti propriul copil sa vada ce vesela, ghidusa si radioasa poti fi (desi esti adult :). Lumea vazuta prin ochii lor inocenti si curiosi este una minunata. Nu-i asa ca acum poti sari intr-o baltoaca pentru a-ti face puiul sa zambeasca fara sa iti mai pese de ce zice lumea?! Nu-i asa ca simti ca poti face orice atunci cand el zambeste?! Parca totul in jur capata culoare si magia se tese la tot pasul. In concluzie, dragele mele, o mamica perfecta este cea care se autodesavarseste prin dedicatia si dragostea pe care le poarta in suflet zi de zi.

Un comentariu:

  1. S-ar zice ca as fi o astfel de mamica :) !
    Dragoste...e cat cuprinde !
    Te pup dulce !

    RăspundețiȘtergere