9 iulie 2012

Vacanta all-inclusive sau Vacanta 2-3 kilograme in plus!

Cine isi programeaza o vacanta all-inclusive trebuie sa se resemneze ca va pune 2-3 kilograme intr-o saptamana. Asta daca nu e foarte obisnuit deja cu astfel de vacante si stie din experienta cum sa-si gestioneze poftele, sau daca nu e o persoana foarte disciplinata. Insa, in majoritatea cazurilor “dezastrul” se produce.

Am fost intr-o singura astfel vacanta si pur si simplu am fost ingrozita de belsugul culinar. Cum ai putea face fata asaltului atator feluri imbietoare? Cum poti rata sansa de a gusta si aia si aia si…? Sau berile alea minunat de racoritoare, ca sa nu mai vorbim de inghetata si frapeuri! La simplul gand si deja poti simti cum se acumuleaza kilogramele.
Si chiar daca nu e vorba de o vacanta all-inclusive intr-unul din cluburile acelea din care pur si simplu nu vezi rostul sa mai evadezi, ci de o vacanta in care ti-ai achitat doar micul dejun, sau poate nici pe ala, tot ai tendinta sa nu mai tii cont de nimic. Nu mai vrei sa auzi de salata si nu exista zi fara 1-2-3 deserturi! E normal si mi s-ar parea o tampenie sa spui cuiva sa tina orice fel de dieta cat timp este in vacanta. Asadar, doar stilul de viata pe care ti l-ai inoculat pana atunci te poate probabil ajuta sa nu intri in vreun fel de coma diabetica in perioada celor 10 zile (asta ca sa fac o medie) si sa-ti revii intr-un timp relativ scurt dupa ce revii cu picioarele in casa unde nu e “nimic prin frigider”.
Totusi, e important sa nu ne ingaduim un “ragaz” mai mare de 2-3 kilograme. Pentru ca peste aceasta limita lucrurile se complica la intoarcere, fiindu-ne mai greu sa le dam jos – factorul psihologic “cantarind” chiar mai mult decat kilogramele acumulate.
Solutia: daca tot mananci mult in vacanta, misca-te si mai mult. Nu mai esti nevoit sa stai cu fundul in scaunul de la birou (si nici nu trebuie sa-l inlocuiesti cu cel de la bar sau cu sezlongul), asa ca profita: mergi, inoata, escaladeaza, fa aquagym cu echipa de la piscina chiar daca ti se pare penibil, joaca tenis, ping-pong si danseaza. Doar asta te poate ajuta sa vii cu numai 2-3 kilograme in plus.
La intoarcere, iti va fi greu pentru cateva zile. Acomodarea! Din fericire nimeni nu-ti va mai gati cate 10 feluri de mancare si nici nu-ti va mai da la discretie bautura, iar banii s-au cam dus in concediu, deci intri pe buget de criza.
Dar, in afara de fotografii, e bine sa pastrezi bunele obiceiuri deprinse in vacanta:
–nu renunta la miscare: iesi serile si te plimba – si orasul tau are poate cateva lucruri sa-ti arate; sau trezeste-te dimineata devreme cand e inca mai racoare si alearga prin parc; sau mergi in week-end la o piscina (cam toate dau acum si abonament de o zi)
-nu renunta la micul dejun – gandeste-te ce combinatie iti placea cel mai mult in vacanta si incearca sa o mentii
-bea multe lichide (fara zahar!)
-manaca multe fructe – nu uita de pepene – poate inlocui cu success cina!
Iar daca aplici si formula “o zi da, o zi ba” (despre care am scris data trecuta), intr-o saptamana cred ca scapi de cele 2-3 kilograme, singurele amintiri “neplacute” din vacanta ta minunata!

Autor: Ada Bucur – antrenorul tau pentru o viata sanatoasa (www.fiiok.ro)

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu