6 iunie 2012

Rubrica specialistului - Conflictele familiale

Evitarea conflictelor in fata copiilor nu este mereu benefica. Afla ce urmari poate avea acest comportament!

Conflictele familiale, insotite sau nu de violenta fizica sau verbala au efecte negative asupra tuturor celor implicati. Numeroase articole si studii realizate pe aceasta tema explica in detaliu efectele unei situatii conflictuale atat asupra relatiei de cuplu cat si asupra dezvoltarii copiilor. As atrage atentia, insa, asupra unei alte modalitati folosite de parinti pentru a face fata neintelegerilor dintre ei, si anume, evitarea conflictului.

Intr-adevar, daca ar fi sa alegem intre conflicte violente si evitarea acestora, suntem tentati sa vedem cea de-a doua varianta ca pe una benefica insa nu este nici aceasta lipsita de repercursiuni atat asupra cuplului cat si asupra copiilor. De altfel, este important de retinut ca nu conflictul (inteles ca dezacord) in sine este o problema. Este normal ca fiecare dintre noi sa avem opinii distincte asupra diferitelor aspecte din viata noastra. Problema apare atunci cand alegem sa ne raportam la acestea intr-un mod distructiv.

De cele mai multe ori parintii aleg sa evite disensiunile pentru a nu da un exemplu negativ copiilor, nerealizand  ca facand acest lucru obtin tocmai opusul. Pe scurt, copiii invata ca trebuie sa cedeze, ca nu trebuie sa isi apere convingerile si ca este mai important sa eviti decat sa rezolvi problema. Adulti fiind vor fi submisivi in relatiile cu ceilalti si isi vor sacrifica fericirea si dorintele lor pentru a nu strica asa zisa armonie a relatiei.

Si atunci care sa fie solutia in cazul disensiunilor in familie? O comunicare asertiva si realizarea faptului ca o relatie presupune si dezacorduri si incredere in gasirea unei solutii care sa satisfaca cerintele celor implicati si, in unele cazuri, urmarea unei terapii de familie.
Autor: Ana-Maria Nataletu - Psiholog Terapeut Sistemic Cuplu, Familie, Copil (www.medicpentrutine.ro)

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu