19 iunie 2012

O vorba despre dependentele noastre

O femeie se lupta sa slabeasca, un barbat incearca sa renunte la tigari, o femeie isi doreste sa aiba puterea sa plece definitiv din viata barbatului care nu o doreste, un alt barbat incearca sa nu se distruga total si sa renunte la bautura, un pusti vrea sa vada daca poate trai fara sa se joace pe calculator o saptamana, o tanara si-ar dori sa nu-si mai dea tot salariul pe pantofi…

Putem scapa oare de toate dependentele noastre, de toate cele care ne fac rau? Este o vorba pe care am auzit-o de multe ori: la orice ai renunta, suma viciilor ramane constanta. Nu stiu daca sa cred asta. Mi-ar place sa cred ca putem scapa de un viciu prin inlocuirea lui cu o dependenta de ceva care sa ne faca bine.

De altfel, viciile noastre nici macar nu mai sunt vicii daca nu suntem dependenti de ele. Dar, in momentul in care ceva care e rau pentru noi, ne face sa ne simtim atat de “bine” incat nu mai putem fara el, trebuie sa renuntam. E al nabii de greu. 
Si nu vom reusi decat in momentul in care NOI devenim constienti de faptul ca acel ceva ne face rau si doar cand NOI vrem sa scapam de el.

Degeaba ii spui cuiva in fiecare zi sa nu mai fumeze. Nu va renunta pana cand nu va vrea cu adevarat. Chiar daca va fuma pe ascuns, chiar daca va minti in legatura cu asta…
Si asa se intampla in majoritatea cazurilor cu lucrurile, fiintele sau obiceiurile fata de care am dezvoltat o dependenta. Avem nevoie sa luam decizii, sa suferim si apoi sa cladim ceva nou si bun acolo. Daca suntem puternici o putem face si singuri, daca nu, e bine sa acceptam ajutor. Sa vorbim despre dependenta noastra si despre suferinta. Pentru asta exista familia, prietenii sau psihologul. 

In fiecare zi trebuie sa te intrebi daca esti multumit de ceea ce faci, de ceea ce esti? (nu altii, tu). Acolo unde ai indoieli, inseamna ca sunt probleme. Schimbarile poate nu le vei face azi sau maine. Important e sa vrei sa le faci.

Asa ca nu cred ca neaparat suma viciilor ramane constanta, dar cred ca suma viciilor, dependentelor si deciziilor noastre ne definesc. In fiecare zi le permutam si jonglam cu ele pentru a ne construi viata. Nu vom fi perfecti (nici nu ne dorim asta) dar, per total, incercam sa construim ceva bun!
Autor: Ada Bucur – antrenorul tau pentru o viata sanatoasa (www.fiiok.ro)

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu