20 iunie 2012

Despre capsuni si beneficiile lor

Sunt bogate in vitamina C si alti antioxidanti, dar sarace in calorii. Se presupune si ca sunt un stimulent bland pentru ficat.

Unul din alimentele favorite ale verii, capsunile, contine mai multa vitamina C decat oricare fruct din aceeasi clasa, iar o portie de 100 g aduce numai 27 de calorii.

In medicina traditionala, capsunile au fost folosite vreme indelungata la curatarea si purificarea sistemului digestiv. Exista presupunerea ca ele actioneaza ca un stimulent bland pentru ficat si ca au proprietati antibacteriene.

Reactii alergice

Unele persoane au reactii alergice la capsuni, cu eruptii cutanate asemanatoare blandelor. Aceste eruptii sunt rezultatul producerii unui exces de histamina in organism, se pare provocat de o substanta din fructe. S-a sugerat ca alergiile sunt mai frecvente atunci cand fructele nu s-au copt pe tulpina.

Capsunile sunt bogate in compusi numiti salicilati si trebuie evitate de persoanele cu intoleranta la aspirina – care contine o substanta similara, acid acetilsalicilic – si de acelea care sufera de colita.

Pont pentru vegetarieni

Consumul de capsuni si de alte alimente bogate in vitamina C, alaturi de cel de legume bogate in fier, imbunatateste sensibil absorbtia fierului in organismul uman. Aceasta combinatie este utila persoanelor care mananca putina carne.

Sfaturi de la bunica

De-a lungul timpului, capsunilor li s-au atribuit numeroase proprietati curative – se spunea ca pot elimina pietrele de la rinichi si usura artrita, guta si reumatismul. In 1653, "English Physician and Herbal" al lui Culpeper pretindea ca acestea fac „o apa foarte buna pentru ochii inrositi si umflati si curata pielita care ar incepe sa creasca peste ei“.

In tratatul "Modern Herbal" al doamnei Grieve, publicat in 1931, se discuta despre beneficiile cosmetice ale capsunilor. Scriitoarea afirma ca „sucul lasat 5 minute pe dinti indeparteaza petele“ si ca o capsuna taiata „frecata pe fata imediat dupa spalare albeste pielea si inlatura arsurile solare usoare“.

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu