11 iunie 2012

"Cere prietenia" in lumea reala

Eram mai multi la o terasa intr-una dintre seri cand cineva a propus ca tema de discutie "enumerarea a trei calitati ale prieteniei".

Aproape imediat am procesat subiectul ca fiind unul interesant, dar mi-am dat seama ca daca as fi deschis gura as fi fost subiectiva si as fi spus exact ceea ce imi doresc eu de la cineva pe care-l numesc prieten. Sau cum mi-as dori sa fie acea persoana. Si, desi unii sustin ca ar fi corect ca de la cineva drag sau pe care-l iubim, sa nu pretindem nimic, mereu o facem.

Cativa dintre cei de la masa au inceput sa dea propriile "definitii": "prieten iti este acela care te accepta asa cum esti", "prietenia trebuie sa fie dezinteresata", "prietenii trebuie sa aiba valori si preocupari comune", si altele... Oricare dintre noi se poate gandi la una sau mai multe insusiri pe care le considera importante la cel pe care il numeste prieten. Dar, indiferent de ceea ce ne dorim, important e sa avem astfel de persoane alaturi de noi. Sa nu ne izolam.

Si ca sa va dati seama de efectele dezastruoase pe care le are singuratatea asupra sanatatii, va citez urmatorul fragment dintr-o stire: "O analiza a 148 de studii publicata in PloS Medicine arata ca efectul singuratatii asupra mortalitatii este comparabil cu cel al fumatului sau al consumului de alcool si mai mare decat al sedentarismului sau obezitatii".

Sincer, nu m-a mirat deloc aceasta concluzie. Un om singur, e un om pustiit. E contra naturii noastre sa fim singuri. Asta nu inseamna binenteles ca nu avem nevoie de momentele noastre cu noi insine. Dar nu despre acelea vorbesc si nu ele sunt regula, ci exceptia.
Si nu vorbesc nici despre socializarea pe diversele retele de pe internet. Lumea virtuala e o vitamina falsa.

Fiecare dintre noi are nevoie sa intalneasca alti oameni, sa aiba cu cine vorbi, rade, barfi sau chiar plange. 

De aceea e bine sa nu refuzi sa cunosti oameni noi. Poate parea istovitor sa iesi, sa-i asculti, sa te imprietenesti, mai ales daca esti o persoana introvertita, dar s-ar putea sa ai surprize extraordinare. Pentru ca e un mit ca prietenii ti-i faci doar la gradinita sau in tinerete. Oricand poti gasi un om deosebit, deosebit pentru tine… important pentru viata ta. Sau chiar un grup de oameni! Si asta te poate salva… Cum? Gandeste-te (la ei) si o sa-ti dai seama :)

Autor: Ada Bucur – antrenorul tau pentru o viata sanatoasa (www.fiiok.ro)

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu