29 iunie 2012

Beneficiile cireselor in alimentatie

Dulci, zemoase si tentante, ciresele contin mai multe substante fitochimice benefice care pot ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.

Ce contin:

Acid chlorogenic. Acest compus fenolic ajuta la blocarea toxinelor cancerigene din mediu, cum sunt nitrosaminele din fumul de tigara.

Anthocyanine. Acesti pigmenti vegetali pot reduce oxidarea colesterolului LDL („rau“) si pot ajuta la prevenirea bolilor de inima.

Cyanidina. Tip de anthocyanina din cirese, acest compus poate inhiba enzimele inflamatoare.

Perillyl alcohol. Cercetatorii sugereaza ca acest compus reduce tumorile la pancreas, san, ficat si plamani si poate anihila celulele canceroase fara a dauna celulelor sanatoase.

Rutinozida. Rutinozida poate intensifica activitatea vitaminei C si se crede ca ajuta la mentinerea sanatatii venelor si capilarelor.

Quercitina. Flavonoida foarte studiata, quercitina are proprietati anticancerigene si antioxidante. Studiile mai leaga quercitina de riscul redus de boli ale arterelor coronariene. Se crede ca ciresele contin cantitati impresionante de quercitina.

Imbunatatiti-va dieta

• Tocati ciresele si combinati-le cu ceapa verde, ardei verde si telina. Amestecati-le într-un sos picant si serviti cu carne la gratar.

• Adaugati bucatele de cirese la retetele favorite de negrese, prajituri sau fursecuri.

• Adaugati bucatele de cirese la supe, curry, fripturi sau tocanite savuroase.

• Congelati suc de cirese in tavitele pentru cuburi de gheata. Amestecati-le in robotul de bucatarie cu suc de cirese, cirese si iaurt pentru o bautura delicioasa.

• Folositi suc de cirese in loc de vin rosu la sosuri.

• Folositi cirese uscate in loc de stafide.

Imbucatura de sanatate

Desi nu exista prea multe dovezi stiintifice care sa sustina credinta populara ca ciresele si sucul de cirese pot ameliora durerea data de guta, unii cercetatori sugereaza ca o substanta din cirese numita cyanidina are proprietati antiinflamatoare – un atribut care poate ajuta la reducerea umflaturilor si durerilor date de guta.

Beneficii maxime

Ciresele contin vitamina C, care este redusa la fierbere. Cercetarile preliminarii arata ca daca se adauga cateva bucatele de cirese la carnea pentru hamburger se reduce nivelul de amine aromatice heterociclice (HAA), compusi periculosi, potential cancerigeni, care apar cand gatim carnea sau pestele.

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu