2 mai 2012

Tu la ce ai renunta ca sa fii mai slaba?

Rasfoiam la un moment dat o revista, nu mai stiu daca era vorba de National Geographic sau Descopera, dar nu are nicio importanta. Si dau peste fotografia unei mumii, care era intr-o stare foarte buna (prin asta sa se inteleaga "perfect conservata"). Si, evident, foarte slaba! Respectiva imagine i-am aratat-o unei colege care se vaieta deseori ca e prea grasa si i-am spus: "Uite, o sa ai timp o vesnicie sa fii slaba. Asa ca nu te mai tot plange". Ne-am distrat amandoua pe marginea subiectului.

Nimic surprinzator in faptul ca ea nu era deloc genul care sa aiba probleme cu greutatea dar, cu toate acestea, parea vesnic nemultumita de modul in care arata. Si nu e singura. 93% dintre femei au o imagine negativa asupra propriului corp!, spune un studiu realizat in Anglia. Poate ca acolo sunt mai duse cu capul, dar sunt convinsa ca si prin multe alte parti, procentul ar ajunge la cel putin 70%. Dar ce m-a socat cel mai mult cand am citit concluziile acelui studiu a fost faptul ca multe femei, mai ales tinere, ar renunta la ANI DIN VIATA ca sa fie mai slabe. (gasiti la finalul textului cateva cifre care au fost date publicitatii in 2011)

Iar ieri m-a socat o alta stire despre o dieta "minune" care a inceput sa se aplice de catre medici in Anglia si Italia celor care vor sa slabeasca rapid: pacientii sunt hraniti timp de zece zile printr-un tub introdus in nas si care ajunge direct in stomac cu un amestec care contine proteine, grasimi si apa. Dieta se numeste KEN (Ketogenic Enteral Nutrition) si cica te ajuta sa scapi de 10% din greutatea initiala, pentru ca in afara de ce primesti prin tubul ala, nu mai mananci nimic. Mie, personal, mi se pare horror. Practic, renunti la viata pentru zece zile si te asezi pe un pat de spital ca sa fii hranit printr-un tub ca un om aflat in coma.

E socant ca exista oameni si mai ales tinere femei care ar negocia cu pestisorul de aur cativa ani din viata lor sau sanatatea pentru a slabi. La ce-ti mai foloseste sa fii slab/a daca esti cu sanatatea la pamant? Asta i-as intreba pe toti cei care m-ar contrazice si mi-ar spune ca "sigur, tu nu stii cum e". Ba stiu cum e si, in momentul in care am realizat ca sunt pe drumul acela, am hotarat ca trebuie sa fac ceva, dar nimic care sa-mi puna in pericol sanatatea si viata.

De ce sa nu mananci altfel si mai putin, de ce sa nu tii o dieta normala si sanatoasa, de ce sa nu faci miscare? De ce sa alegi sa fii o leguma zacand in pat cu un tub in nas, in loc sa traiesti? De ce sa renunti la ani din viata ta? Si toate acestea pentru un miraj! O persoana care nu se obisnuieste sa traiasca altfel se va intoarce la vechile obiceiuri si va ajunge de unde a plecat. Iar orice lucru, ca sa devina obisnuinta in viata cuiva, are nevoie sa fie practicat si aplicat cu perseverenta timp de cel putin 3-4 saptamani.

Mai bine negociaza-ti acele kilograme cu propria vointa si nu te indrepta spre statutul de mumie, care tine o vesnicie, cand te poti bucura de viata!

Cifre ale studiului:
-un sfert dintre femei ar renunta la un an din viata ca sa fie suple precum manechinele
-10% din femei ar renunta la cinci ani din viata
-2% ar prefera sa traiasca mai putin cu un deceniu numai ca sa fie slabe
-o fata din 100 ar fi gata sa dea 20 de ani din viata in schimbul unei siluete de invidiat
-pentru a fi slabe 10% ar renunta la un sfert din salariu
-8% ar renunta la o promovare
-7% ar renunta la timpul petrecut cu familia, prietenii si partenerul de viata
-10% din femei ar fi gata oricand sa renunte la sanatatea lor ca sa fie slabe.

Autor: Ada Bucur – antrenorul tau pentru o viata sanatoasa (www.fiiok.ro)

Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu