8 mai 2012

13 Secrete despre pasta de dinti

Toate pastele de dinti, inclusiv cele sub forma de gel, contin abrazivi. Persoanele cu dantura sensibila ar trebui sa utilizeze paste de dinti mai putin abrazive. Cere sfatul stomatologului pentru a afla care este cea mai potrivita pasta de dinti pentru tine.

Dar, pe langa ingrijirea dintilor, nu uita ca poti face si niste treburi pe cinste in gospodarie cu pasta de dinti:

Reconditioneaza pantofii. Putina pasta de dinti face minuni in cazul urmelor de rosaturi de la pantofii de piele. Pune un strop de pasta pe zona deteriorata si freaca apoi cu o carpa moale, apoi sterge cu o carpa umeda. Pielea va arata ca noua!

Albeste cauciucul tenisilor. Pregatiti o pasta de dinti (sa nu fie, insa, sub forma de gel) si o periuta veche. Dupa ce ai frecat bine cauciucul, sterge-l cu o carpa umeda.

Scoate petele de cerneala sau de ruj de pe haine. Daca s-a intamplat ca stiloul sa curga in buzunarul camasii, nu intra in panica. Metoda pe care vi-o propunem ar putea da rezultate sau nu, in functie de tipul de material si de cerneala, dar, cu siguranta, merita incercata. Pune un strop de pasta de dinti (nu gel) direct pe pata si freaca energic materialul, apoi clateste cu apa. Majoritatea petelor de cerneala vor iesi. Repeta operatiunea de cateva ori, pentru a scoate complet pata. Metoda e la fel de utila in cazul urmelor de ruj.

Impiedica aburirea oglinzii. Nu-i de mirare ca te tai la barbierit intr-o baie in care oglinda e aburita. Inainte de a face la dus, unge intai oglinda cu putina pasta de dinti, apoi sterge-o. Aceasta va ramane curata si clara.

Impiedica aburirea ochelarilor de protectie. Fie ca esti sudor, schior sau scufundator – profesionist ori amator –, nimic nu poate fi mai frustrant (si periculos!) decat aburirea ochelarilor. Aplica o pelicula de pasta de dinti pe lentile si apoi sterge-le bine.

Dezodorizeaza biberonul. Biberoanele indelung folosite capata in mod inevitabil un miros de lapte acru. Dar cu ajutorul pastei de dinti, mirosul va disparea intr-o secunda. Freaca interiorul biberonului cu putina pasta, punand-o pe o perie de curatat sticle, apoi clateste foarte bine.

Curata talpa fierului de calcat. Abrazivul slab din pasta de dinti este ideal pentru a indeparta resturile textile lipite pe talpa fierului de calcat. Aplica pasta de dinti pe fierul rece, lustruieste apoi cu o carpa si in final sterge bine.

Inlatura urmele de creion cerat de pe pereti. In cazul in care copiii au desenat pe pereti, sufleca-ti manecile si ia un tub cu pasta de dinti (dar nu sub forma de gel) si o carpa sau, mai bine, o perie. Stoarce pasta din tub direct pe urmele de creion si freaca. Abrazivul fin din compozitia ei va inlatura creionul putin cate putin. Clateste cu apa.

Sterge petele de apa de pe mobila. Ai fost prevazatoare si ai asezat peste tot suporturi pentru pahare, dar cei din casa ori musafirii nu le folosesc? Pentru a indeparta urmele acelea inestetice de pahare, freaca usor lemnul cu o carpa moale pe care ai pus un pic de pasta de dinti. Sterge apoi cu o carpa umeda si lasa sa se usuce complet.

Lustruieste garniturile cromate. Solutiile speciale pentru curatare contin un abraziv foarte fin, conceput pentru lustruirea elementelor cromate, dar daca nu ai la indemana asa ceva, poti folosi pasta de dinti obisnuita. Pune cate un strop pe fiecare obiect si lustruieste-l bine cu o carpa moale, uscata.

Curata vasul de toaleta, cada si chiuveta. Poti curata obiectele ceramice din baie cu pasta de dinti obisnuita. Stoarce putina pasta, freaca folosind un burete si clateste cu apa. Pasta de dinti elimina si mirosurile care vin prin gurile de scurgere.

Curata clapele pianului. Clapele de fildes ale pianului s-au murdarit? Curata-le cu periuta si pasta de dinti, apoi sterge-le cu o carpa umeda. Logic, din moment ce fildesul este de fapt dinte de elefant... Oricum, pasta de dinti va actiona la fel de eficient si in cazul pianelor moderne, care au mai degraba clape din plastic decat din fildes autentic.

Lustruieste un inel cu piatra. Pune putina pasta de dinti pe o periuta veche si lustruieste cu ea inelul. La sfarsit, sterge cu o carpa umeda si vei observa ce luciu frumos ai obtinut.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu