14 aprilie 2012

Traditii culinare de Paste

Dupa o lunga perioada de post, toata lumea asteapta Pastele, pentru a servi preparate gustoase si pentru a se bucura alaturi de familie. In multe tari se servesc preparate traditionale, speciale pentru sarbatoarea Pastelui.

In majoritatea tarilor, iepurasul de Paste ramane emblema sarbatorii, in timp ce in Franta exista iepurasul este inlocuit cu peste. In tarile din estul Europei se decoreaza oua de Paste.

Iata cateva obiceiuri si traditii culinare din cateva tari.

In Brazilia, Pastele este precedat de faimosul Carnaval de la Rio, insa gospodinele isi fac timp sa pregateasca Pacoca, o delicatesa culinara preparata din nuca sau alune pisate si zahar ce formeaza o pasta consistenta.



Cehii mananca un fel de paine cu cafea numita Babovka, dar si o prajitura numita Mazanec preparata din migdale, stafide si lamaie. Prajiturii Mazanec i se cresteaza o cruce in varf inainte sa fie bagata la cuptor.



In Grecia se serveste supa Mageritsa din carne de miel. Dimineata devreme in duminica Pastelui grecii ies in curtile caselor si prepara traditionalul miel la protap pe care il servesc cu Christopsomon, o paine rotunda si turtita, care are semnul crucii in varf si este decorata cu oua rosii.


Italienii mananca miel prajit numit Agnellino, dar si oua in diverse combinatii: in supa Brodetto Pasquale, dar si in painici dulci sau sarate, in Pannetone sau Colomba (cozonac in forma de pasare).


In Suedia, pranzul de Paste contine hering marinat, somon si Janssons frestelse (un fel de budinca preparata din ceapa, cartofi si sprot marinat). La cina se mananca miel cu cartofi si sparanghel.




Autor:
Ioana Grigore 
 
Cititi si alte articole similare:

Un comentariu: