18 aprilie 2012

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii sunt destul de frecvente, aparand la doi copii din patru, iar cercetarile au aratat ca 8% dintre copiii cu varste sub 18 ani sunt alergici la cel putin un aliment.

Dezvoltarea alergiilor alimentare nu tine cont de varsta, putand sa apara la bebelus sau la persoanele adulte, insa la copii sunt mult mai frecvente (aproximativ 10% dintre copii au alergii alimentare, in timp ce doar 3% dintre adulti sunt afectati de aceasta patologie).

Ce este alergia alimentara?

Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Cu cat este un aliment mai comun, cu atata este mai mare probabilitatea ca oamenii sa fie alergici la el. De exemplu, alergia la orez se intalneste in Japonia, iar cea la cod, in Scandinavia. Din cauza faptului ca arahidele sunt prezente in atat de multe preparate, alergia la arahide a crescut in Statele Unite in ultimele doua decenii si reprezinta acum o cauza majora de reactii alimentare alergice severe.

Care sunt cauzele alergiilor alimentare?
Nu se stie cu certitudine care este mecanismul exact de declansare a alergiilor alimentare, insa s-a observat influenta importanta a factorului genetic. De asemenea, diversificarea precoce a alimentatiei bebelusului (sub 5-6 luni) se pare ca predispune la dezvoltarea ulterioara a alergiilor alimentare. Poluarea, stresul si socurile reprezinta de asemenea factori favorizanti, precum si lipsa odihnei sau cantitatea mare de alimente incorect diversificate.

Care sunt alimentele care determina alergiile alimentare la copii?

1.    Lapte
2.    Oua
3.    Alune
4.    Arahide
5.    Grau
6.    Soia
7.    Peste
8.    Fructe de mare
9.    Susan

80% dintre copii manifesta alergie la lapte, oua sau grau pana la varsta de 6 ani, iar 50% din copii vor manifesta alergie la soia pana la varsta de 7 ani.

Alti alergeni alimentari frecvent intalniti sunt fructele, precum capsunile, kiwi, piersicile, caisele, ciresele, unele soiuri de mere, fructele de padure, crustaceele, porumbul, fasolea. Foarte multi copii sunt alergici la ciocolata.

Cum se manifesta alergiile?

Putem recunoaste o alergie alimentara dupa urmatoarele simptome:
•    aparitia pe piele a unor bubite rosiatice de diferite dimensiuni, care mananca sau nu;
•    aparitia unor procese inflamatorii fie la nivelul pielii, fie chiar la nivelul cailor respiratorii, punand in pericol viata copilului;
•    copilul poate simti senzatie de sufocare sau respiratie ingreunata;
•    stranutul poate fi semn de alergie;
•    mancarimi ale ochilor si lacrimare;
•    greata, varsaturi sau diaree;
•    ameteala, lesin.

Care este tratamentul optim?

Tratamentul optim contra alergiilor alimentare se incepe cu evitarea alimentelor care stau la baza producerii alergiei respective. Cand acest lucru nu este posibil, se pot incerca medicamente precum antihistaminicile in cazul alergiilor usoare, si medicamente specifice combaterii alergiilor, aflate de cele mai multe ori in trusa de prim ajutor, pentru reactii severe.
In cazul in care parintele sau copilul sau are alergii usoare, antihistaminicile eliberate fara prescriptie medicala pot tine simptomele sub control. In conditiile in care medicamentele eliberate fara prescriptie nu sunt eficiente, atunci se poate apela la antihistaminice eliberate pe baza prescriptiei medicale. Daca reactia alergica este severa, tratamentul initial poate fi administrat la camera de garda sau de catre personal medical de urgenta. Pacientului i se va administra o injectie cu epinefrina, pentru a impiedica eliberarea suplimentara de histamina si pentru a relaxa muschii respiratori. Dupa aceea, pacientului i se va recomanda o trusa de prim ajutor in cazul alergiilor severe.

Din pacate destui parinti trateaza cu superficialitate simptomele alergiilor alimentare la copii pentru ca nu sunt suficient de bine documentati in acest sens. Aceasta superficialitate duce uneori la agravarea situatiei copilului si la aparitia unor simptome grave.

Autor:
Ioana Grigore 
 
Cititi si alte articole similare:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu