26 martie 2012

Poti sa alergi un semimaraton!

La sfarsitul acestei saptamani voi alerga primul semimaraton din acest an si al treilea de pana acum. Si e primul pe care-l alerg in alta parte decat in Bucuresti. Da, plec sa alerg la Bratislava. Daca mi-ar fi spus cineva acum cinci ani ce o sa fac eu in data de 1 aprilie 2012 i-as fi ras in nas spunandu-i ca m-am prins de poanta: o pacaleala in avans! Pe atunci nu puteam sa alerg mai mult de trei minute fara sa gafai si sa ma opresc. Dar, daca le spun asta acum prietenilor mei care ma stiu in parc la alergari 5 zile din 7, nu ma cred. Cred ca ii pacalesc! Dar nu as avea nici un motiv.

Aproape toti cei pe care-i cunosc si care acum sunt alergatori pasionati au avut un inceput de genul: “aveam 20 de kilograme in plus si nu puteam sa merg nici zece pasi fara sa obosesc”; “dupa ore in sir de stat in scaun la birou ajungeam seara acasa si ma tranteam pe canapea in fata televizorului”; “eram anchilozat de spate si abia reuseam sa merg”; “fumam un pachet de tigari pe zi”; “aveam atacuri de panica” si asa mai departe. Pentru acesti oameni a venit o zi care le-a schimbat viata.

La inceput nici nu realizezi, pentru ca nu te gandesti ca te vei indragosti de alergare. Evident, nu toti devin atat de pasionati. Multi, cand se gandesc sa faca miscare, aleg sa mearga la o sala de gimnastica. E foarte bine si asa! Dar, nu despre ei vreau sa vorbesc acum, ci despre cei care s-au dedicat alergarii. Cei care au pornit de jos. Cei care erau sau se simteau distrusi dintr-un anumit punct de vedere. Cei pentru care viata nu mai mergea asa cum trebuie, iar alergarea le-a modificat tot traseul. Cei care gafaiau / fumau / erau grasi / aveau palpitatii / depresii sau care pur si simplu voiau sa faca ceva pentru ei. Acum nu sunt in spitale, ci alearga in parc sau in jurul blocului sau pe alte coclauri. Unii poate mai fumeaza, unii poate mai exagereaza cu mancarea sau se hranesc deseori cu porcarii, dar toti arata mai bine si sunt mai ok ei cu persoana lor.

Nu-ti trebuie decat putina vointa sa iesi din casa si sa faci cativa pasi.

Oricine poate alerga! Nu oricine poate face din asta o regula de viata! Si oricine care alege sa alerge poate, dupa un timp, sa faca un semimaraton! Nu e vorba de nicio pacaleala.

Autor: Ada Bucur – antrenorul tau pentru o viata sanatoasa (www.fiiok.ro)

Cititi si alte articole similare:

Un comentariu:

  1. cel mai mare dusman al nostru suntem noi insine, apoi timpul..
    oxigenarea creierului prin alergare ori alt gen de miscare te incarca cu energie la finalizarea lui, e ca o premiere pentru efortul depus !

    RăspundețiȘtergere