21 martie 2012

Ciorba de ciuperci si crutoane cu verdeturi

In culturile din Asia, ciupercile sunt renumite pentru capacitatea lor de intarire a sistemului imunitar, iar chinezii le utilizeaza in medicina de peste 6 000 de ani. Ciupercile sunt o sursa utila de vitamina B6, folati si niacina, precum si de cupru. Iar prepararea feliilor de paine unse cu putin ulei si coapte sub grill inainte de a le taia in cuburi este un mod bun de a face crutoane crocante, cu continut scazut de grasimi. 

Ingrediente:
    3 linguri ulei de masline extravirgin
    1 ceapa mica tocata marunt
    1 bulb mic de fenicul tocat marunt
    1 catel de usturoi tocat
    500 g ciuperci proaspete amestecate, cum sunt bureti galbeni, trambita piticilor, pastravul de fag, ciuperci castanii, tocate mare
    900 ml apa fiarta
    1 cuburi de bulion de legume faramitate sau 1 lingura de praf ori pasta de bulion de legume
    8 felii subtiri de paine ciabatta
    2 linguri patrunjel tocat
    2 linguri menta proaspata tocata
    sare si piper

Mod de preparare:

Amestecurile de ciuperci salbatice proaspete, care se gasesc in supermarketuri, sunt bune pentru prepararea unei ciorbe rapide care are un gust special. In loc sa se ingroase supa sau sa se faca piure, se serveste ca o ciorba usoara care permite aprecierea aromelor individuale ale ingredientelor.
 
Se incing 2 linguri de ulei intr-o cratita mare. Se adauga ceapa si feniculul si se prajesc la foc mare 5 minute, amestecand des, pana se moaie usor. Se adauga usturoiul si ciupercile. Se continua prajirea, amestecand des, inca 5 minute. Se toarna peste ele apa fiarta si cuburile, pudra sau pasta de bulion. Se pun din nou la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic si se fierbe ciorba, fara capac, 10 minute.

Intre timp, se incalzeste grillul. Se ung feliile de paine ciabatta usor, pe ambele fete, cu restul de 1 lingura de ulei si se coc sub grill circa 1 minut pe fiecare parte sau pana cand devin aurii. Se taie painea in cuburi si se pune intr-un castron. Se adauga patrunjelul si menta si se amesteca bine.

Se gusta ciorba si se pune sare si piper, daca este necesar. Se toarna ciorba in castronele. Se pun deasupra crutoane cu patrunjel si menta si se serveste imediat.

Sfat:

Pentru o versiune bogata si cremoasa, ciorba se ingroasa cu un galbenus de ou amestecat cu smantana. Se amesteca 1 galbenus de ou cu 4 linguri de smantana. Cand s-a fiert ciorba si crutoanele sunt preparate, se ia cratita de pe foc si se amesteca o lingura de ciorba cu smantana. Se toarna amestecul in cratita si se mai fierbe la foc mic 30 de secunde. Nu se lasa ciorba sa ajunga prea fierbinte si sa inceapa sa clocoteasca incet pentru ca se coaguleaza galbenusul de ou. Se serveste imediat.

In loc de fenicul se utilizeaza 3 tije de telina taiate cubulete. Pentru aceasta ciorba se pot utiliza ciuperci salbatice uscate, desi vor necesita ceva mai mult timp de preparare. Se utilizeaza 1 pachet de manatarci uscate, circa 15 g, si 225 g de ciuperci castanii. Manatarcile se moaie in apa fiarta 15 minute si se pun in ciorba impreuna cu apa. Ciupercile castanii de prajesc in etapa 1, odata cu usturoiul.

Pregatire: 10 min
Gatire:
20 min
Timp de preparare:
30 min
Grad de dificultate:
usor
Numar portii:
6


Cititi si alte articole similare:

2 comentarii:

  1. Ramona....multumim de retete:) as vrea sa intreb daca nu poti introduce si butonul de prin pt a le printa minunatele retete?..sau este si nu il vad eu ?:)

    mersi
    laura

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Laurita - Si eu iti multumesc pentru cuvintele frumoase :). Mi-ar placea si mie sa am butonul de print. O sa ma uit prin spate sa vad daca pot butona ceva. Daca tu stii cum se poate adauga da-mi un mesaj :D. Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere