21 februarie 2012

Ponturi utile in bucatarie

Uneori, cele mai simple solutii sunt si cele mai bune. Si, totusi, in mod ironic, nu toata lumea cunoaste urmatoarele smecherii super simple. Tineti-le la indemana, ca nu se stie cand aveti nevoie sa le scoateti din joben (pardon, din buzunarul sortului de bucatarie)!

1. Cum deschizi boabele de fistic incapatanate

Fisticul e prea scump ca sa-l arunci. Si tousi, de multe ori se incapataneaza sa se ascunda in coji care se desfac extrem de greu. Nu incerca sa-ti rupi dintii sau unghiile: cel mai simplu e sa iei o jumatate de coaja de la alta boaba de fistic, sa o infigi in crapatura pastaii si sa o rasucesti ca pe o cheie. Rezultatul va fi uimitor si instantaneu!

2. Cum elimini cioburile de coaja de ou din omleta

Cui nu i s-a intamplat sa sparga un ou si sa se trezeasca cu un ciob in bolul pentru omleta? Ati vazut probabil ca iese foarte greu cand incerci sa o scoti cu lingurita sau cu mana. Data viitoare umezeste-ti degetul inainte. Vei elimina intrusul incredibil de usor!

3. Cum scoti la lumina oalele arse

Oalele din otel inoxidabil sunt extrem de scumpe, asa ca nu te da batut daca s-au innegrit prea tare. Se intampla si cu cele de cea mai buna calitate. Nu e nevoie sa le freci la nesfarsit. Stropeste-le cu solutie de curatat grasimea intarita de pe aragaz (spuma alba Sano, de exemplu), lasa-le cateva ore si apoi murdaria se va lua foarte simplu. Pentru cazuri grave (oale complet innegrite), fierbe vasul cu o solutie de soda de rufe (este aceeasi substanta din spuma pentru aragaz, doar ca in stare mai pura). Apoi freaca bine, dar nu foarte mult, si otelul va luci din nou.

4. Cum topesti mierea cristalizata

Sa stii ca mierea intarita in borcan poate fi readusa in starea sa initiala de agregare daca este tinuta cam un sfert de ora in apa care a fost intai clocotita si apoi racita cinci minute.

5. Cum desfaci zaharul brun intarit

Vei putea introduce din nou lingurita in el daca il pui, fara capac, sau nelegat la gura, in cuptorul cu microunde, cu o ceasca de apa alaturi. Incalzesti la maximum timp de trei minute si gata. Fara microunde, poti acoperi borcanul de zahar cu un strat dublu de prosop de hartie umed peste care pui folie alimentara si lasi peste noapte.

6. Cum curati petele de pe tocatarul din lemn

Vinul rosu, fructele de padure, urmele de cana nu ajuta prea mult la estetica tocatorului sau a blatului de lucru din lemn din bucataria ta. Presara sare peste si apoi freaca-l cu o jumatate de lamaie. Petele mai dificile pot fi atacate cu un detergent de bucatarie antibacterian si un burete aspru. Pentru probleme persistente poti aplica un tratament usor cu glaspapir! Dupa care speli bine locul.

7. Cum salvezi fructele prea coapte

Fructele sunt foarte scumpe si se strica imediat. Nu te grabi, totusi, sa arunci bananele, piersicile si capsunile prea coapte! In clipa in care observi ca incep sa se strice, curata-le, feliaza-le si pune-le la congelator. O sa ai mereu la indemana materie prima pentru smoothie (nectar) sau umplutura de placinta.


Tu ce alte ponturi utile folosesti in bucataria ta?

Sursa: www.lumearetetelor.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu