3 februarie 2012

Negresa

Cred ca toata lumea stie reteta de negresa. Ei bine, eu pana acum 1 an de zile nu stiam acea reteta de negresa care garanteaza reusita :).
Mai exact, aveam o gramada de retete, dar niciodata prajitura nu iesea asa cum imi doream. Acum un an, o colega mi-a dat reteta ei si de atunci numai pe asta o urmez, desi planuiesc ca in viitorul apropiat sa o «dezvolt».

Deci, mai jos va prezint cea mai simpla reteta de negresa.

Ingrediente:
1 pachet unt
100 ml lapte
1 pahar jumate de zahar
6 linguri cacao
5 oua
1 pahar jumate de faina
½ plic praf de copt
Esenta de rom
Esenta de vanilie
Unt (sau ulei) pentu uns tava
Fulgi de cocos

Mod de preparare:

Se pune untul intr-o cratita pe foc, plus laptele, zaharul si cacaoa. Focul nu trebuie sa fie iute si toate ingredientele se lasa la topit cateva minute.

Dupa ce s-au topit le mai lasati sa fiarba inca 3-5 minute.

Intre timp, luati 5 oua (nu reci) pe care le vom freca separat: galbenusurile cu putina sare, iar albusurile se bat spuma ca la bezele.

Din cratita scoateti 10-12 linguri de sosul de cacao pe care le vom pastra pentru glazura.

Peste restul de sos se adauga un pahar jumate de faina, esentele de vanilie si rom, o jumatate dintr-un plic de praf de copt stins in putin lapte.

Apoi galbenusurile si albusurile, intorcand cu lingura de sus in jos pana se omogenizeaza totul.

 Se tapeteza o tava cu unt (sau ulei) si punem compozitia la cuptor 40-45 minute la 180 grade.

Dupa ce se raceste, se pune glazura de cacao si eventual presaram fulgi de cocos.
 

 Spor la gatit!

Cititi si alte articole similare:

3 comentarii:

  1. Super, daca am unt in frigider voi face si eu negrese chiar azi. Eu sunt novice in bucatarie deci orice reteta prinde bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai ce am terminat-o. Mi-a iesit foarte buna, desi cred ca nu am pus praful de copt uniform ca nu mi-a crescut in mod egal :((. Dar la gust e foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Alicee, nu conteaza cum pui praful de copt pentru ca iti garantez ca nici cel mai priceput bucatar nu il va pune niciodata uniform :) Cred ca problema la tine a fost caldura neuniforma din cuptor. Incearca data viitoare sa pui tava la mijlocul cuptorului in speranta ca vei avea caldura uniforma pe toata suprafata tavii :)
    Ma bucur ca ti-a iesit. Gustul cu siguranta a fost bun!

    RăspundețiȘtergere